Închisă pentru trafic de minori, îşi creşte copiii de după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie în vârstă de 43 de ani din Cluj-Napoca e închisă de aproape trei ani pentru trafic de minori. Ana Ruja îşi creşte cei patru copii din spatele gratiilor. Săptămâna trecută, aceştia au vizitat-o pentru a o îmbrăţişa înainte de sărbători.

Ştie că a greşit şi regretă, însă sentinţa pe care a primit-o o va ţine după gratii până la anul. Se află închisă la secţia destinată femeilor din cadrul Penitenciarului Gherla, situată în Cluj-Napoca. De atunci nu a existat lună în care să nu îşi vadă copiii, dintre care trei minori. Marius (9 ani), Ana (11 ani) şi Cosmin (14 ani), cei trei minori din cadrul familiei Anei Ruja merg la şcoală, Paulina având 27 de ani. „Tatăl lor a murit, doar eu cu ei am rămas“, a spus femeia.

Îşi regretă fapta

Vizibil afectată, Ana Ruja spune că îşi regretă fapta, însă nu are de ales decât să aştepte până la anul când va fi eliberată. „Am fost acuzată la început pentru cerşetorie, apoi pentru trafic de minori, pentru că îi puneam să cerşească“, a declarat femeia. N-ar mai face asta niciodată, spune ea şi nu visează decât să fie acasă, împreună cu copiii.

În momentul în care şi-a revăzut familia, i-a luat în braţe preţ de mai multe minute. Le-a şi făcut câte o felicitare de Paşti, în loc de cadou: a desenat un iepuraş şi un ou colorat şi le-a urat „Sărbători Fericite“. „Ne plac foarte mult şi ne bucurăm că am văzut-o pe mama“, au spus copiii când şi-au revăzut părintele.

Majoritatea femeilor închise sunt mame

Femeile sunt închise într-o secţie de maximă securitate, însă au televizor în cameră şi îşi permit chiar şi să întreprindă activităţi, precum desenatul, în cazul de faţă. E foarte important pentru mamele închise să îşi vadă copiii, spun specialiştii.

„Ataşamentul faţă de familie împiedică de cele mai multe ori ca o persoană să comită infracţiuni. Astfel, este foarte important pentru o mamă să menţină legătura cu copilul său“, a spus Dan Octavian Rus, responsabilul proiectului european Daphne, „Cum să îţi creşti copilul printre gratiile închisorii“. În cadrul acestuia, nouă copiii şi-au vizitat mamele, joi, la penitenciar.

Proiectul dundaţiei Daphne, finanţat din fonduri europene, a luat naştere după ce un studiu a arătat că majoritatea femeilor închise sunt mame.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite