Începe „târgul de actori”: după festivalul de film a venit rândul festivalului artiştilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Absolvenţii de teatru şi televiziune din Cluj-Napoca organizează un eveniment artistic de amploare. După ce zece zile clujenii au avut parte de sute de filme în cadrul TIFF, de astăzi actorii sunt cei care vin în centrul atenţiei, în cadrul festivalului Galactoria.

„Galactoria a pornit de la ideea de a înfiinţa un târg de actori“, a spus astăzi, în deschiderea evenimentului, actorul Ionuţ Caras, directorul executiv al festivalului, nominalizat la premiile UNITER 2010. Festivalul aflat la cea de-a şaptea ediţie, organizat de absolvenţii Facultăţii de Teatru şi Televiziune din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“, va aduce în faţa publicului clujean zeci de piese de teatru, dar şi filme. În prim-plan vor fi însă actorii, regizorii, scenariştii şi toţi absolvenţii facultăţii cu profil artistic.

Moment special de deschidere

Adunaţi în Bastionul Croitorilor, transformat între 7 şi 13 iunie în Bastionul „Proactorilor”, după cum a fost denumit monumentul de către organizatorii Galactoriei, actorii, profesorii dar şi invitaţii speciali din acest an au participat la un act emoţionant. Regizorul Filip Odangiu (foto), care este şi cadru didactic, a apărut în faţa celor prezenţi cu un teanc de dosare. „În aceste pagini, care reprezintă practic un jurnal de călătorie ca să-i spun aşa, găsiţi fiecare oră din cele petrecute împreună cu voi“, le-a transmis acesta studenţilor.

„Le doresc studenţilor să li se întâmple ce mi se întâmplă mie: lucrez şi sunt plătit făcând lucruri fără de care nu pot trăi”, a adăugat acesta.
Ionuţ Caras a adăugat, la rândul său, că studenţii şi mai ales absolvenţii facultăţii au nevoie de sprijinul pe care îl oferă Galactoria, deoarece în cadrul festivalului, tinerii sunt puşi în legătură cu invitaţii, printre care se numără directori de teatre, directori de case de producţie, regizori, critici, cum ar fi Ovidiu Lazăr, Radu Afrim sau Ioan Pânză.

Ce se poate vedea la Galactoria

Festivalul a demarat astăzi, la Studioul „Radu Stanca”, de la ora 15.00. Clujenii mai pot urmări, în această după-amiază, „Styx-cablu“, la Teatrul de Păpuşi „Puck“, de la ora 17.00. Înainte de spectacol, însă, de la ora 16.00, directorul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, Tudor Giurgiu, va susţine o conferinţă la Bastionul Croitorilor, pe tema „Şansele Clujului cinematografic“.

De la ora 19.00, la Studioul „Harag György“, de pe strada M. Kogălniceanu nr. 4 va avea loc „Tribunalul bufonului. Scenariu pe teme, motive şi imagini din Shakespeare“, susţinut de stundenţii secţiei de actorie.

Mâine, de la ora 19.00, la Casa Municipală de Cultură va avea loc proiecţia video „Short Studenţeşti - prima parte”, realizată de secţia Cinematografie Fotografie Media.

Festivalul se încheie duminică, de la ora 22.00, în Zorki, cu un concert al trupei Mauser. Vezi aici programul complet al festivalului

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite