Începe lupta studenţilor pentru locuri în cămine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Astăzi va fi o zi foarte lungă pentru studenţii care se reîntorc la Cluj / Arhivă
Astăzi va fi o zi foarte lungă pentru studenţii care se reîntorc la Cluj / Arhivă

Astăzi începe repartizarea locurilor în cămine. Cei peste 100.000 de studenţi care se întorc la Cluj au la dispoziţie circa 15.000 de locuri în cămine.

Universităţile clujene dau mâine startul repartizărilor în cele 34 de cămine de care dispun. Există, însă, un deficit uriaş, deoarece doar puţin peste 10% din studenţi vor avea loc de cazare asigurat pe perioada studiilor în Cluj-Napoca, respectiv 15.000 de tineri.

Universitatea „Babeş-Bolyai“ (UBB), Universitatea Tehnică (UTCN), Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF), dar şi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) pun la bătaie 13.147 de locuri, iar de acestea se vor bucura studenţii cu medii mari, restul fiind nevoiţi să se cazeze în apartamente închiriate ori să stea în gazdă.

Preţurile rămân aceleaşi

Din fericire, cei care vor prinde un loc nu vor plăti mai mult faţă de anul anterior, preţurile rămânând aceleaşi, anunţă reprezentanţii celor patru mari universităţi clujene. La UBB, preţul pentru un loc în cămin începe de la 50 de lei şi ajunge la 200 de lei, în funcţie de condiţiile oferite.

La UTCN un loc costă 110 lei, iar la USAMV, preţurile variază între 80 şi 140 de lei. Tarifele sunt calculate lunar. Reprezentanţii UMF oferă în cele şase cămine pe care le deţin 2.300 de locuri petru medicinişti.

La fel ca şi în alţi ani, unii studenţi care au fost repartizaţi în cămine, dar au unde locui îşi scot locurile la vânzare. Pe internet circulă deja asemenea informaţii, preţurile vehiculate fiind cuprinse între 200 şi 500 de euro. Tinerii spun că acest lucru se practică la toate universităţile. „Depinde şi de cămin. Posibil să ajungă şi la 500 de euro“, comentează o internaută cu numele Ana.

Condiţii oferite

În cele mai mari două campusuri studenţeşti din Cluj-Napoca, al UBB şi cel al UTCN, respectiv Hasdeu şi Observator, condiţiile diferă în fiecare cămin. Complexul studentesc Hasdeu pune la dispoziţia studenţilor un număr de 13 cămine, modernizate, unele cu baie proprie în fiecare cameră. Ambele campusuri dispun de internet wireless.

În campusul studenţesc din Observator există un cămin pentru fete şi alte patru pentru băieţi. Căminele au fiecare o capacitate de 424 de locuri şi fiecare cameră are patru paturi. La fiecare etaj există grup sanitar, oficiu şi sală de lectură. Accesul la internet este gratuit, singura condiţie necesară pentru accesarea lui fiind posesia unui calculator personal. În complex există, de asemenea, un teren de sport.

Unde vor fi cazaţi studenţii
Facultate    Cămine    Locuri    Tarif
UBB    16    6.000    50-200 lei
UTCN    7    3.800    110 lei
USAMV    5    1.047    80-140 lei
UMF    6    2.300    -

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite