Încep lucrările la tramvai. Procedurile de atribuire au fost finalizate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primăria Cluj-Napoca a atribuit contractul pentru dirigenţia de şantier a obiectivului de investiţii «modernizarea liniei de tramvai». Titularul este asocierea SC Irimat Cons SRL/Acciona Ing. SA.

În data de 23 aprilie a avut loc atribuirea licitaţiei pentru execuţia lucrărilor de modernizare a liniei de tramvai, către  asocierea firmelor SWIETELSKY Baugesellschaft mbH - Astalrom - Euroconstruct - Transferoviar Grup, în valoare de 104.022.863,41 de lei.

Este vorba de un proiect foarte important pentru strategia de modernizare a transportului în comun. Prin realizarea acestuia, va creşte viteza de transport (timpul de călătorie va fi redus la jumătate) şi va creşte capacitatea de transport cu cel puţin 10%. În acelaşi timp, va scădea poluarea sonoră, pentru că vor exista amortizoare de cauciuc pentru sunet şi vibraţii, clădirile nu vor mai trepida, iar carosabilul nu se va mai distruge. Nu în ultimul rând, realizarea acestui proiect înseamnă crearea a 200 de noi locuri de muncă în Cluj-Napoca.

Pe tronsonul Mănăştur - Piaţa Gării, proiectul presupune: refacerea a 11,77 kilometri de linie de tramvai, construirea a şapte noi refugii pentru persoane şi refacerea celor cinci deja existente, amenjarea a 12 rampe de acces pentru persoane cu dizabilităţi şi amenajarea a 3.200 de metri pătraţi de spaţiu verde.

Pe tronsonul Piaţa Gării - bulevardul Muncii, proiectul presupune: refacerea a 14,18 kilometri de linie de tramvai, construirea unui nou refugiu pentru persoane şi refacerea celor două deja existente, amenajarea a trei rampe de acces pentru persoane cu dizabilităţi şi a 402 metri pătraţi de spaţiu verde.

Penalităţi, în caz de întârziere

În cazul în care executantul nu va reuşi să îşi îndeplinească obligaţiile asumate prin contract, va plăti penalităţi de 0,5% pe fiecare zi de întârziere din valoarea lucrărilor neexecutate, până la îndeplinirea efectivă a obligaţiilor.

Pe perioada derulării proiectului, se vor introduce autobuze în locul tramvaielor şi se va circula cu restricţionări. În prima fază, cât se va lucra pe segmentul Bucium - Calvaria, tramvaiul va putea circula în continuare şi cu câteva lucrări minore va putea întoarce la podul Calvaria. Dar pe alte tronsoane circulaţia va trebui asigurată cu autobuze. RATUC are pregătite autovehicule pentru a le pune la dispoziţia călătorilor.

Fiecare etapă de lucrări va fi anunţată din timp, iar primăria va încerca să anticipeze problemele de trafic şi disconfortul pentru cei direct afectaţi de şantier, în vederea reducerii la maximum a acestor probleme.

Contratul se va semna după expirarea termenului de 10 zile pentru eventuale contestaţii, urmând ca lucrările să fie demarate concomitent pe cele două sectoare ale obiectivului de investiţii, în cel mai scurt timp. Finanţarea acestui proiect de investiţii în infrastructură se realizează din fonduri europene nerambursabile, accesate de către Primăria municipiului Cluj-Napoca prin Programul Operaţional Regional, axa 1.1, destinată polilor de creştere.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite