Încep lucrările la pista aeroportului clujean. Vezi ce avioane vor ateriza aici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au început lucrările la noua pistă a aeroportului, lungă de 2,1 kilometri, în prima fază. Piatra de temelie a unei noi piste, de 2,1 kilometri, a fost pusă ieri, pe Aeroportul Internaţional Cluj-Napoca.

Au început lucrările la noua pistă a Aeroportului International Cluj-Napoca. E un moment istoric, spune David Ciceo, directorul instituţiei. În aproximativ nouă luni urmează să fie realizată primii 2,1 kilometri din pista de 3,5 kilometri, iar apoi, odată ce cursul Someşului Mic va fi deviat, se va scoate la licitaţie şi construirea celeilalte porţiuni. Dacă nu se vor depune din nou contestaţii, clujenii se vor putea bucura de un aeroport schimbat la faţă în aproximativ doi ani. Actuala pistă are to 2,1 kilometri, însă nu poate fi lungită şi pe viitor va fi folosită drept cale de rulare pentru avioane.

„Vom începe cu prima etapă, de 2.100 de metri, din cei 3.500 de metri, costurile investiţiei ridicându-se la 32,4 de milioane de euro, sumă suportată din bugetul judeţului. Prima etapă va fi finalizată în termen de 180 de zile. În acest interval vom licita şi cea de-a doua etapă, de la 2.100 de metri la 3.500 de metri, pentru care se va devia şi cursul râului Someş“, a spus Alin Tişe, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj. Actuala pistă va fi folosită ca a doua pistă a aeroportului sau ca şi cale de rulare. Tişe a afirmat că investiţia reprezintă crearea unor noi locuri de muncă, dar e importantă şi în privinţa atragerii turiştilor. „E prima dată când un aeroport din România investeşte într-o pistă în ultima mare perioadă de timp“, a afirmat preşedintele CJ Cluj.

Una din cele mai moderne piste din Europa

Constructorul noii piste, Napoca SA, dă asigurări că lucrarea va fi terminată la timp şi la standarde înalte. „Pot spune că va fi una din pistele de performanţă din această parte a Europei“, a afirmat Ştefan Dimitriu, preşedintele companiei care a câştigat licitaţia. Potrivit acestuia, organizarea de şantier a început încă de ieri, urmând ca în maxim două săptămâni să înceapă lucrările în condiţii optime, asta deoarece întreaga documentaţie trebuie aprobată, proiectul fiind realizat de la zero. Se vor excava un milion de metri cubi de pământ, sistemul de drenare se va întinde pe o suprafaţă de 16 kilometri şi se vor folosi 100 de mii de metri cubi de beton, potrivit lui Dumitriu.

De asemenea, noua pistă va beneficia de platforme de îmbarcare noi. Vechea pistă se află într-un stadiu avansat de degradare, ea fiind veche de 50 de ani. „Am primit deja plângeri din partea companiilor aeriene din cauza pistei. A fost construită în 1968“, a spus David Ciceo, directorul aeroportului. Acesta spune că odată cu modernizările vor veni şi noi companii aeriene, iar astfel va creşte şi numărul de pasageri.

Lucrările vor fi efectuate sub trafic, adică aeroportul nu va fi închis pe întreaga durată a şantierului, noua pistă urmând a fi construită lângă cea actuală, în partea de nord.

Capacităţi actuale şi viitoare

Pe pista de care aeroportul dispune în acest moment, lungă de 2.100 de metri, pot ateriza avioane cu o capacitate de până în 200 de locuri. Noua pistă va permite ca pe aeroportul clujean să aterizeze avioane cu o capacitate de până la 400 de pasageri, printre care se numără şi cele din tipul Boeing 747, unul din cele mai mari avioane din lume, potrivit directorului David Ciceo.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite