Încă un salvamar l-ar fi salvat pe Alex de la înec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Legea privind prevenirea accidentelor de înec menţionează numărul de salvamari care sunt obligaţi să supravegheze activitatea pe plaje, însă nu menţionează nimic despre bazinele de înot. Ioan Pojoranu, directorul celei mai moderne baze sportive din ţară care aparţine Comitetului Olimpic Român, crede că micuţul înecat în Bazinul Olimpic din Cluj ar fi putut fi salvat, dacă numărul salvamarilor ar fi fost mai mare.

A existat un număr suficient de salvamari şi de instructori de înot?  Este una din întrebările pe care şi le adresează frecvent atât Alexandru şi Oana Seleş, părinţii lui Alex, copilul de doar 6 ani care a decedat joi, 12 noiembrie, chiar sub ochii antrenorului de înot, cât şi alţi părinţi, ai căror copii participau la cursuri.

Dacă Hotărârea de Guvern 1136/2007 cu privire la normele care se impun pentru prevenirea accidentelor de înec prevede cu exactitatea numărul de salvamari care trebuie să supravegheze activitatea pe plaje, siguranţa celor care aleg să înoate într-un bazin olimpic este pusă însă sub semnul întrebării.

La un bazin mare e nevoie de minimum doi salvamari


„Nu există normative fixe cu privire la numărul de salvamari care trebuie să supravegheze activitatea într-un complex olimpic. Depinde de frecvenţa de persoane şi de suprafaţa pe care aceştia o pot asista”, a declarat Adrian Râpă, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Scafandrilor Profesionişti şi Salvamarilor din România. Ioan Pojoranu, directorul Bazei Sportive Sydney 2000 din comuna Izvorani, lângă Bucureşti, aflată sub administraţia Comitetului Olimpic Român, este de părere că Alex Seleş ar fi putut fi salvat, dacă numărul salvamarilor de la Bazinul Olimpic din Cluj ar fi fost mai mare.

Acesta a explicat că bazinul mare din cadrul Complexului de Nataţie Politehnica ar fi trebuit să fie asistat de minimum doi salvamari, iar cel pentru copii, locul unde şi-a pierdut Alex viaţa de minim unul, exceptându-i însă pe antrenori. „Pentru mine este o enigmă cum s-a întâmplat nenorocirea pentru că durează destul de mult ca cineva să se înece. La un bazin mare e nevoie de minimum doi salvamari profesionişti, pentru că dacă unul întoarce spatele, celălat vede”, a explicat Ioan Pojoranu.


Principalele avize pe care totuşi un bazin olimpic trebuie să le obţină sunt cele legate de calitatea microbiologică şi chimică a apei, norme pe care Complexul de Nataţie Politehnica le îndeplineşte. „Pe lângă acest aspect, pe noi ne mai interesează, de pildă, dacă bazinul are inscripţionările de rigoare, dacă există un punct de prim ajutor etc”, a declarat Cristina Şachiru, şeful de serviciu al Biroului avize şi autorizaţii din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Cluj, care a precizat că nu au fost remarcate probleme în acest sens la Bazinul Olimpic.

„Prioritatea mea era alta”


În seara în care a avut loc tragicul accident, la Bazinul Olimpic, se afla pe lângă cei doi antrenori, salvamarul Ionuţ Mocan. Acesta are o experienţă ca salvamar de doi ani şi este licenţiat al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport din Cluj. Chiar dacă responsabilitatea lui este aceea de a salva oamenii de la înec, Ionuţ Mocan susţine că în momentul producerii accidentului el trebuia să se ocupe de bazinul mare.

„Atâta vreme cât acolo erau cursuri, prioritatea mea era publicul din bazinul mare. Nu aveam cum să văd”, a declarat Ionuţ Mocan, care timp de peste 20 de minute a fost de negăsit la Bazinul Olimpic, atunci când reporterul Adevărul l-a contactat pentru a-i solicita anumite amănunte legate de cazul copilului înecat. 

Antrenorul-director, suspedat de anchetă


Cătălin Popa, purtătorul de cuvânt de cuvânt al Universităţii Tehnice din Cluj, sub administraţia căruia se află Bazinul Olimpic, a declarat că în prezent se desfăşoară o anchetă internă, pentru a stabili împrejurările în care a avut loc incidentul, dar şi dacă există condiţii de siguranţă suficiente pentru cei care înoată în cadrul complexului. Vasile Pop, instuctorul de înot al copilului în vârstă de şase ani care s-a înecat la Bazinul Olimpic din Cluj-Napoca a fost suspendat din funcţia de director al complexului de nataţie, până la finalizarea anchetei începute în acest caz, acesta autosuspendându-se şi din funcţia de instructor.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite