Înapoi la şcoală, după ce a învins cancerul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şcoala a început şi pentru o serie de copii care au avut de înfruntat un duşman nevăzut: cancerul. 100 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani, care au învins cancerul, participă, în aceste zile, la Cluj, la o tabără a supravieţuitorilor acestei boli.

Andreea Sănmărtinean are 17 ani şi este din Bistriţa. Avea 14 ani când a fost diagnosticată cu „carcinom rino-faringian stadiul III, cu metastază ganglionară“. Mai pe înţelesul tutror, fetiţa avea cancer la gât, într-un stadiu avansat. De abia intrase în clasa a VIII-a. A început să lipsească mult de la şcoală, din cauza tratamentelor pe care trebuia să le urmeze, fie la spital, fie acasă. La un moment dat, i-a fost imposibil să mai recupereze materia pierdută, astfel că Andreea a fost nevoită să îşi îngheţe anul şcolar. „Mi-a fost frică să nu iau note mici la tezele unice şi să nu intru la liceul la care îmi doream, de socio-umane“, explică Andreea decizia de a-şi suspenda temporat studiile, din cauza bolii. Ea spune că cei mai mulţi dintre colegii de clasă s-au speriat de boala ei mai mult decât Andreea. „Am avut supriza că o singură colegă m-a vizitat acasă, când am fost bolnavă, deşi mă aşteptam la o susţinere mai mare din partea colegilor. Însă au fost şi suprize plăcute, din partea unor persoane de la care nu mă aşteptam“, mărturiseşte Andreea. Tratamentul ei a durat cinci luni, astfel că s-a putut reîntoarce la şcoală de abia în următorul am şcolar. „Mi-a fost greu şi atunci, pentru că nu mă simţeam bine şi mai lipseam de la şcoală, dar am recuperat singură materia pierdută“, mai spune tânăra.

Colegi neînţelegători

Tânăra spune că noii săi colegi din clasa a VIII-a, pe care a trebuit, practic, să o ia de la capăt, nu o priveau cu ochi buni. „Spuneau că iau note bune pentru că profesorii mă favorizează, din cauza bolii. Însă am dovedit că nu e aşa. La tezele unice am luat cea mai mare notă din clasă“, spune mândră Andreea. Acum are 17 ani şi este în clasa a X-a la Liceul Andrei Mureşanu din Bistriţa. Îi place limba şi literatura română. Citeşte mult, dar şi scrie. A început să scrie o carte bazată pe jurnalul ei, din perioada în care a avut de luptat cu cancerul. „Vreau să înţeleagă cât mai mulţi prin ce trec cei care luptă cu această boală, dar mai ales înving“, a mai spus Andreea.

Tabăra Temerarilor
Andreea Sănmărtinean este unul dintre cei 100 de tineri din toată ţara, cu vârste cuprinse între 14 şi 25 de ani care au învins cancerul şi care participă, în aceste zile, la Gilău, la o tabără a supravieţuitorilor acestei boli. Tabăra este organizată de Asociaţia Little People, cel mai mai mare club dedicat tinerilor care s-au vindecat de cancer.

Cluj-Napoca

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite