Înapoi în viitor pe piaţa muncii din judeţul Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În iunie 2010 rata şomajului în Cluj va ajunge la 8%, comparabilă cu cea din 2003, urmând să se redreseze spre sfârşitul anului. Primele angajări notabile se anunţă, în februarie, la Bechtel, estimează specialiştii în piaţa muncii din Cluj.

Până la mijlocul anului 2009, rata şomajului va atinge, în judeţul Cluj, la opt procente. Potrivit statisticilor, este cea mai mare rată a şomajului în judeţ din 2002 încoace, comparabilă cu cea atinsă în 2003, de 7,6%.

Potrivit directorului AJOFM Cluj, Daniel Don, după lunile mai-iunie 2010 rata şomajului va scădea uşor. În acest moment, în judeţul Cluj sunt 21.700 de şomeri, adică un procent de 6,4%, aproape dublu faţă de ianuarie 2009, când s-a  înregistrat un procent de 3,8%. Potrivit lui Don, uşoara redresare economică ce se anunţă la mijlocul anului va fi dictată de tranşele FMI, şi de proiectele europene, care s-au derulat anul trecut, urmând să vină banii de la Uniunea Europeană. 

În aceste condiţii, rata şomajului va scădea, spre finele anului, la 6,5%.Niciun investitor important nu şi-a anunţat intenţia de a veni la Cluj. „În afară de ING, care a anunţat că îşi va deschide un centru regional de servicii la Cluj, cu câteva sute de angajaţi, nu s-a făcut niciun demers pentru noi investiţii”, a precizat Daniel Don.
Alte angajări ce se vor face în primul semestru al anului vor fi făcute de către Bechtel. „Este vorba de 2.000 de persoane, care vor fi angajate la construcţia Autostrăzii Transilvania, dacă va fi aprobat bugetul în 13 ianuarie”, a precizat directorul AJOFM Cluj. 

Perspectiva de angajare, negativă

Şi studiul companiei de consultanţă pe piaţa muncii Manpower, privind perspectivele de angajare pentru primul semestru al anului 2010 arată o activitate de angajare lentă. „Previziunea de angajare se situează la o valoare de -7%, ceea ce denotă o scădere considerabilă, cu zece procente, faţă de ultimul trimestru al anului 2009”, arată Liliana Graure, coordonator al agenţiei Manpower din Cluj-Napoca.

Doar în două din cele zece sectoare de activitate analizate de Manpower, angajatori prevăd creşteri moderate în primele trei luni ale anului. Este vorba de Finanţe şi Industria prelucrătoare. Cele mai sumbre intenţii de angajare sunt raportate, în schimb, de către angajatorii din Construcţii şi sectorul Ho-Re-Ca.

137 de locuri de muncă vacante

Ultimele raportări ale angajatorilor către AJOFM Cluj indică 137 de locuri de muncă vacante la nivelul judeţului, dintre care trei sunt pentru persoane cu studii superioare. Angajatorii caută, în continuare, muncitori necalificaţi, şi angajaţi în domeniul serviciilor, de la femei se serviciu, şoferi, electricieni,  la barmani, cameriste pentru hotel ori lucrători comerciali. Niciunul dintre cei 68 de angajatori nu oferă mai mult de 5-6 locuri de muncă fiecare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite