În satul lui Boc e criză, dar e mai bine ca înainte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Investiţiile guvernamentale la Răchiţele îi bucură pe consătenii lui Emil Boc, deşi criza i-a cam lăsat fără locuri de muncă. Ieri, satul lui Boc se pregătea de sărbătoare. Localnicii dereticau prin curţi şi tăiau iarba în curtea din jurul bisericii, crescută deja cam mare, de când primăvara s-a arătat şi în Munţii Apuseni.

n monument dedicat eroilor de război răchiţeni, înălţat în curtea bisericii care tocmai ce a primit bani guvernamentali pentru refaţadizare, va fi sfinţit astăzi de părintele paroh, motiv pentru care oamenii îşi făceau curăţenie în gospodărie. „Veniţi mâine să vedeţi cât de frumos va fi. Monumentul l-am ridicat din donaţiile proprii“, se laudă un localnic care tocmai intră la „răcoare“ - în bufetul din centru satului.

Totuşi, în satul premierului e criză. Dacă înainte de recesiune, majoritatea bărbaţilor „în putere“ lucrau la patroni şi aveau ca principal obiect de activitatea prelucrarea lemnului, astăzi, cea mai mare parte a lor caută să-şi ocupe timpul cu o partidă de poker la bufet.

Cu berea sau tăria în faţă, şi în spate cu televizorul setat pe canalele de ştiri, consătenii lui Emil Boc înjură „miticii“ şi „mogulii“ pentru că se iau de „al lor“, dar şi propria soartă pentru că „de când cu Boc premier, e plin de jurnalişti în sat“.

„Vă rog să ieşiţi. M-am săturat de ziarişti. Fără supărare“, spune administratorul bufetului care, după mai multe discuţii cedează şi pleacă afară. La una dintre mese, trei bătrâni întind o partidă de poker. La masa alăturată alţi doi stau tăcuţi şi urmăresc ştirile. Întrebat de măsurile anticriză privind reducerea pensiilor, unul dintre bătrâni răbufneşte.

„Eu am pensia de 860 de lei. Poate că-i necesară micşorarea, însă eu ce să fac când mai am trei oameni de întreţinut în familie? Aici preţurile-s aproape ca la oraş“, spune Teodor Floca.

E criză, dar e mai bine

Totuşi, pensionarul revine şi afirmă cu tărie că tot e mai bine de când e Boc premier. „Înainte aveam un sat unde parcă «şi-o înţarcat dracu’ pruncii», nu ştia nimeni de el şi nu veneau să-l vadă. Şi acuma e rău, chiar dacă ne ajută Boc, da’ gândiţi-vă cum era atunci. Eu propun să nu scadă pensiile la cei care au până în 1.000 de lei“, mai spune bătrânul, aprobat tacit de colegii de la masă.

De la masa alăturată intervine Viorel Giurgiu, un bărbat care spune că lucrează ca paznic. „Să nu credeţi că la noi nu e criză. Din 10-15 oameni câţi lucram la debitare de lemn la diferiţi patroni, acum au rămas să mai lucreze doar patru-cinci. Acum vorbesc la televizor că se dau bani pentru dispensar, sala de sport şi căminul cultural. E bine că se dau pentru că avem nevoie de ele“, punctează localnicul.

Dezbatere în faţa căminului cultural


În faţa căminului cultural s-au adunat mai mulţi oficiali - consilieri locali ai comunei Margău, de care ţine Răchiţele. Spun că aşteaptă un expert care să le întocmească planul de reabilitare a obiectivului pentru care de curând Guvernul a aprobat alocarea sumei 350.000 de lei.

„Noi ne gândim să amenajăm bucătăria, baia şi sala. Sperăm ca din august să se înceapă lucrările, iar până atunci să organizăm licitaţia. Din banii noştri ne-am schimbat doar uşile, iar acum vrem să amenajăm căminul pentru tot felul de evenimente ca: întruniri de composesorat, festivităţi, acţiuni culturale, discotecă...”, spune consilierul Ioan Boc, fratele premierului.

„Tot vorbesc la televizor de dispensar şi alte investiţii. Aţi văzut dispensarul nostru cum e plin de igrasie? Pentru sala de sport am făcut demersuri încă din 2006, atunci când încă nu era Emil prim-ministru“, izbucneşte Ioan Boc. Despre curba de sacrificiu, numai de bine.

„Eu îl ştiu pe Emil ca un om capabil. Măsurile nu-s lăudabile, dar necesare. Cred că dacă se va aproba, reducerea pensiilor va ţine doar trei luni, după care se va reveni. Să ştiţi că şi părinţii mei au împreună o pensie de 800 de lei”, explică fratele premierului.

Dispensarul e nefuncţional


Dispensarul medical nu este departe de căminul cultural, momentan aici nu dă consultaţi niciun medic şi este înconjurat de schele. Medicul de familie din sat dă cosultaţii într-un alt dispensar, improvizat într-o casă din apropiere.

Viitoarea sală de sport se va întinde pe un teren de fotbal desfundat şi denivelat, situat în apropierea şcolii, pe un vârf de deal. „E necesară, tinerii au nevoie să facă sport”, spune tot fratele premierului. Cei aproximativ 100 de elevi vor putea face aici sport şi iarna, sala fiind prevăzută cu sistem de încălzire.

Vine canalizarea

Pentru viitorul apropiat, consilierii din Mărgău pregătesc implementarea proiectului privind racordarea celor 847 de locuitori din Răchiţele la conductele de canalizare şi apă potabilă. Investiţia va cuprinde şi alte trei comune, însumând şase milioane de euro, fonduri structurale europene.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite