„Sunt agent imobiliar şi sunt disperat...”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţurile „disperate“ prin care agenţii imobiliari se dau drept proprietari de apartamente aflaţi în pericolul de a fi executaţi silit de banci, au început să fie postate pe site-urile de mică publicitate.

Potrivit datelor prezentate de filiala clujeană a Uniunii Naţionale a Agenţiilor Imobiliare (UNAI), în 2008, în judeţul Cluj activau 350 de agenţii imobiliare. Considerate unele dintre serviciile cele mai afectate de actuala recesiune economică, în prezent, din totalul agenţiilor imobiliare care „înfloreau“ înainte de criză, mai sunt în jur de 25. Dintre acestea, puţine îşi mai „amintesc“ de taxa ce trebuie plătită la UNAI, motiv pentru care reprezentanţa din Cluj şi-a suspendat activitatea.

Proprietar disperat

Pentru a supravieţui şi a parafa o tranzacţie, unii agenţi imobiliari „de criză“ par să nu ţină cont de limite. Ei  apelează la mila eventualilor cumpărători de apartamente. Anunţurile „lacrimogene“ sunt postate pe site-urile de mică publicitate, iar contactarea agentului de eventualii clienţi nu se lasă mult aşteptată. Autorul unui anunţ este Paul Măgurean. El arată în text că este un „proprietar disperat“ care scoate la vânzare un apartament în cartierul Bună Ziua, din municipiu, la preţul de 55.000 de euro. În anunţ se mai arată că are restanţă la bancă de peste 90 de zile, motiv pentru care se află în pericolul de a fi executat silit. De asemenea, el menţionează că are nevastă şi doi copii. În alte anunţuri se menţionează „Atenţie!Preţuri de criză”, „Super ofertă“, iar în altele agenţia îşi precizează comisionul:  „Comision 1% pentru apartament de 4 camere”.

Tehnică de atragere a clienţilor

Contactat telefonic, vânzătorul se prezintă ca fiind agent imobiliar, iar apartamentul într-adevăr se află în cartierul Bună Ziua. Mai mult, agentul îşi confirmă identitatea afişată pe portalul de mică publicitate, iar ulterior întrebat în legătură cu motivul pentru care a apelat la redactarea unui asemenea anunţ, agentul se arată în necunoaştere de cauză. „Nu e niciun caz de disperare, nu ştiu de anunţ. Noi nu procedăm în acest fel“, a spus agentul care a ţinut să menţioneze că „greul“ în imobiliare pare să treacă.

Sanda Moldovan, preşedintele UNAI Cluj, a declarat pentru „Adevărul de Seară“ că acest gen de anunţuri pot fi într-adevăr o tehnică de a atrage clienţii, însă una nu tocmai corectă. „Putea să scrie că e vorba de o agenţie imobiliară, mai ales dacă are într-adevăr un client aflat într-o asemenea situaţie“, a declarat reprezentanta UNAI. Sanda Moldovan a ţinut să arate că în prezent, situaţia agenţiilor imobiliare din Cluj nu e „roz“, iar criza se adânceşte. „După anunţarea măsurilor pe care le va adopta Guvernul, nu se mai mişcă nimic. Oamenii ţin la bani pentru că nu ştiu ce va fi în continuare. Am ajuns să lucrăm şi patru luni la o tranzacţie, fără rezultate însă. Chiar dacă au scăzut şi preţurile apartamentelor în Cluj, dar şi chiriile, nu sunt cereri“, a arătat preşedintele UNAI Cluj.

Avocatul Sergiu Bogdan consideră că anunţul nu poate fi catalogat drept înşelăciune, ci mai degrabă o publicitate neloială. „Este un comportament neloial, respectiv publicitate neloială. Cei în măsură să-i sancţioneze pe agenţii imobiliari, sunt comisarii din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Cluj“, a arătat specialistul în drept.

Ce tranzacţii se mai fac pe criză

Apartamente 2 camere  –       45.000 – 55.000 euro
Chirie garsonieră              –      120 – 130 euro
Chirie apartament 2 camere  - 150 – 200 euro
Chirie apartament 3 camere – 250 – 280 euro

„La cum se prezintă lucrurile acum, nu vedem ieşirea din criză nici pentru anul viitor“
Sanda Moldovan, preşedinte UNAI

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite