În Orchestra Naţională de Tineret, clujenii sunt „vioara întâi“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Horaţiu Luduşan, unul din cei 20 de muzicieni ai Orchestrei Naţionale de Tineret a României.
Horaţiu Luduşan, unul din cei 20 de muzicieni ai Orchestrei Naţionale de Tineret a României.

20 de clujeni sunt solişti în Orchestra Naţională de Tineret a României, reprezentând jumătate din membrii acestei instituţii culturale.

Aproape jumătate din Orchestra de Tineret a României este alcătuită din clujeni. Muzicienii de la Cluj au reuşit cu adevărat să-l impresioneze pe maestrul Marin Cazacu, violoncelistul care a înfiinţat această orchestră în anul 2008. Tinerii clujeni studiază la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă" sau sunt studenţi la Academia de Muzică „Gheorghe Dima" din oraş.

Orchestră pentru tineri

Orchestra înfiinţată în 2008 are 45 de muzicieni, din care 20 sunt din Cluj-Napoca. La unele proiecte ale orchestrei se adună mai mulţi muzicieni , aşa încât uneori pot concerta, dacă sala o permite, chiar şi 98 de tineri. „Am decis să înfiinţez această orchestră pentru că eu ,ca şi profesor la Universitatea de Muzică din Bucureşti, cunosc foarte bine reticenţa tinerilor faţă de cursul de orchestră deoarece este extrem de dificil. Din acest motiv putem spune că la noi cântul în ansamblu este deficitar, şi tocmai acest lucru am dorit să-l schimb când am decis să adun tinerii cei mai talentaţi din ţară în această orchestră", a spus maestrul Marin Cazacu, violoncelist şi profesor  universitar la Universitatea de Muzică Bucureşti. Orchestra are tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 28 de ani.

Viitorul sună bine


Horaţiu Luduşan este unul din violonceliştii orchestrei. El studiază violoncelul la Liceul de Muzică „Sigismund Toduţă" din Cluj. „Îmi place foarte mult să merg la Sinaia la stagiile noastre de pregătire. Acestea se desfăşoară chiar în casa memorială a compozitorului George Enescu şi sunt de o frumuseţe aparte. La aceste stagii de pregătire ale noastre vin muzicieni români care sunt deja celebri peste hotare", a spus violoncelistul Horaţiu Luduşan. Printre muzicienii care îi ajută pe tinerii din această orchestră în stagiile de pregătire se numără: Marius Mititean (prim violoncelist la Orchestra Radio din Hamburg), Dorin  Marc (contrabasist şi profesor universitar la Academia de Muzică din Nuremberg), Bogdan Zvorişteanu (concert maistru la Orchestra Simfonică din Elveţia), Ştefan Geiger (prim trombonist al Orchestrei Radio din Hamburg) şi dirijorii Cristian Mandeal, Horia Andreescu şi Cristian Badea.

În anul 2012, Orchestra Naţională de Tineret a României va concerta la Paris, apoi la Festivalul de la Berlin şi va face un turneu în Italia. Concertele susţinute în 2008, 2009 şi 2010 în cadrul Festivalului Internaţional „Enescu şi muzica lumii" la Sinaia, Buşteni, Braşov şi Bucureşti  au constituit un adevărat triumf al tinerilor muzicieni români, conform criticilor prezenţi la eveniment. Apariţiile strălucitoare de pe scena Ateneului Român în 5 şi 12 decembrie 2009, în 3 martie, 29 mai şi 18 august 2010, sub bagheta maestrului Cristian Mandeal, şi concertul extraordinar Eurovision - Tineri muzicieni" din 14 martie 2010, au confirmat aşteptările acestui proiect.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite