Îmblânzitorul argintului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Argintar din tată-n fiu, nea Ionică Argintaru este prim-vicepreşedintele Ligii Meşteşugarilor Romi din România.

Ion Constantin este unul dintre romii argintari care participă la târgurile şi festivalurile de meşteşuguri din ţară. De ieri este la Festivalul Internaţional de Artă Romani şi vinde bijuterii. Toată lumea îl ştie de nea Ionică Argintaru. Locuieşte în Bucureşti de peste 40 de ani şi face manual bijuterii din argint, alamă şi pietre semipreţioase, dar şi lustre, pahare din argint, respectiv curele.

A „furat" meseria de la tată

Spune că lucrează cu argintul de când se ştie. „Când eram mici, tata ne punea pe fraţii mei şi pe mine să stăm lângă el ca să fie sigur că suntem liniştiţi şi nu facem prostii", povesteşte Ion Constantin. Însă atunci era doar curiozitate. Acum, argintul îi asigură pâinea cea de toate zilele. Când avea vreo şapte sau opt ani, a învăţat care sunt instrumentele cu care se îmblânzeşte argintul şi cum se folosesc ele. Le-a învăţat rostul şi azi le mânuieşte şi cu ochii închişi. Meşterul zice că unele bijuterii confecţionate manual îi dau bătăi de cap deoarece sunt migăloase şi iau mult timp. „Bijuteriile făcute din filigran de argint se fac greu. Îmi iau mult timp mai ales că le lucrez manual", explică nea Ionică Argintaru.

El mai spune că una dintre cele mai ciudate comenzi pe care le-a primit a fost aceea de a face un coif şi o armură. „Fiul meu de 32 de ani lucrează cu mine şi mai demult a primit o comandă mai aparte, să facă un coif şi o armură pentru cineva care organiza un festival medieval. Coiful l-a făcut. A lucrat la el o săptămână. Armura nu a făcut-o deoarece i-ar fi luat prea mult timp, adică vreo două luni", spune Ion Constantin.

Rochie de trei kile, pe facebook

Acum lucrează la un proiect mai mare. Vrea să facă o rochie întreagă din argint. Deocamdată a făcut scheletul acelei rochii, dar a folosit aluminiu. „Am vrut să văd cum va arăta şi cam cât argint mi-ar trebui. Cam într-o lună aş termina rochia. O să-i facem poze şi o vom pune pe site-urile de socializare, inclusiv pe facebook", explică argintarul. Nea Ionică crede că o să aibă nevoie de trei kilograme de argint. O va face manual împreună cu fiul său din plăcuţe de argint de 10-16 cm.

„Reprezentantul rromilor a vorbit mai demult cu cineva de la Casa Dior şi ne-a întrebat dacă am putea face o astfel de rochie. I-am zis că se poate", adaugă argintarul. Rochia va costa mult, mai ales că va avea argint în valoare de circa 12.000 de lei. Deşi preţul ei e mare, nea Ionică Argintaru nu-şi face griji că va rămâne cu rochia nevândută.

Întrebare şi răspuns

Cât câştigaţi la acest gen de târguri?

I.C.:
Dacă plec cu 400-500 de lei acasă sunt bucuros! Merg la târguri de meşteşuguri din 2011. Au fost cazuri în care am câştigat 1000 de lei, dar şi cazuri în care nu am câştigat nimic. Acum, la acest târg nu ştiu. O parte dintre standuri sunt pe strada Matei Corvin, iar altele pe strada Potaissa, lângă zidul Cetăţii, unde nu e o zonă tocmai bună pentru comercinaţi. Nu ar fi trebuit să schimbe locaţia în ultima clipă.

Ce-i place

Iubeşte viaţa şi speră că o să trăiască din ce în ce mai bine. Îi place natura şi îndrăgeşte tot ce mişcă. Lui nea Ionică Argintaru îi plac oamenii. „Îmi place felul lor de a fi. Toată ziua sunt pe stradă şi văd oamenii. Îmi dau seama după mimica lor şi după comportament care e bun şi care e rău", mărturiseşte Ion Constantin.

Ce nu-i place

Nu-i place că din cauza unora care fură şi fac tot felul de nelegiuri, lumea nu îi priveşte cu ochi buni pe rromi. „Nu condamn pe nimeni. Ar fi bine dacă oamenii ar face diferenţa între rromii care muncesc şi cei care fură şi din cauza cărora lumea ne bagă în aceeaşi oală. Nu e corect. Partida romilor  ar trebui să facă mai multe pentru noi", este de părere argintarul.

PROFIL


Născut:
8 februarie 1952, Alexandria
Studii: opt clase
Familie: căsătorit, doi copii

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite