Imaginile în cazul jafului de la BT, analizate de un expert din cadrul Ministerului Justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Hosu este unul dintre inculpaţi Foto: Arhiva Adevarul
Adrian Hosu este unul dintre inculpaţi Foto: Arhiva Adevarul

Curtea de Apel Cluj, care judecă apelul în cazul celor doi tineri acuzaţi de jaful de la Banca Transilvania din Cluj, a decis, miercuri, ca imaginile surprinse de camerele de supraveghere în momentul atacului să fie analizate de un expert din cadrul Ministerului Justiţiei.

La Curtea de Apel Cluj a avut loc, miercuri, un nou termen în dosarul în care se judecă apelul înaintat de Andrei Hosu, care a fost condamnat de Tribunalul Cluj la 17 ani de închisoare cu executare pentru atacul asupra unei filiale a Băncii Transilvania, produs în februarie 2009, potrivit Mediafax. În acest caz şi procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj au înaintat apel, cerând condamnarea celuilalt tânăr, Bogdan Baciu, acuzat în acest dosar, care a fost achitat de Tribunalul Cluj.

La acest termen, la dosar ar fi trebuit depuse concluziile expertizei privind imaginile surprinse de camerele de supraveghere din interiorul băncii în momentul jafului, care a fost solicitată de avocaţii celor doi tineri şi care ar fi trebuit să fie făcută de Institutul de Criminalistică al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR). Însă, miercuri, Institutul de Criminalistică al IGPR a comunicat instanţei faptul că nu poate da curs solicitării de a expertiza imaginile, deoarece în cadrul institutului nu îşi desfăşoară activitatea experţi în domeniu şi nu există metode pentru a analiza astfel de cazuri. Astfel, judecătorii au stabilit ca imaginile să fie analizate de un expert din cadrul Ministerului Justiţiei. Acest expert a fost stabilit prin tragere la sorţi, la propunerea avocatului Tiberiu Ban, reprezentantul celor doi inculpaţi. Expertul este Vasile Sas, care lucrează în cadrul laboratorului de expertize criminalistice Braşov.

Totodată, instanţa a stabilit că dosarul va avea un nou termen în data de 2 noiembrie. De asemenea, instanţa a stabilit că o va audia pe martora Claudia Anton, care la momentul respectiv lucra ca şi casieră în cadrul băncii, dar care acum este stabilită în Italia. Instanţa a propus ca acest lucru să se realizeze prin intermediul unei videoconferinţe, însă în data de 17 octombrie urmează să fie un termen de control intermediar, în care se va stabili cu exactitate felul în care va fi audiat martorul. Ambii inculpaţi, Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, au fost prezenţi în sala de judecată. Unul dintre tinerii judecaţi pentru jaful de la Banca Transilvania din Cluj, Andrei Hosu, a fost condamnat, la mijlocul lunii martie, la 17 ani de închisoare cu executare, iar celălalt, Bogdan Baciu, a fost achitat. Potrivit purtătorului de cuvânt al Tribunalului Cluj, Petru Urs, Hosu a fost obligat la plata unor despăgubiri de 246.000 de lei către societatea la care era asigurată banca. Sentinţa a fost atacată cu apel de Andrei Hosu şi de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj.

În 13 februarie 2009, o filială a Băncii Transilvania din cartierul Mănăştur din Cluj-Napoca a fost jefuită, iar hoţii au furat echivalentul în lei a aproape 70.000 de euro. Două persoane înarmate, care purtau cagule, au intrat în bancă, l-au lovit pe paznic cu un pistol, iar pe o casieră cu pumnii şi picioarele. Banii au fost furaţi din casierie, anchetatorii constatând că nu s-a tras niciun foc de armă. Presupuşii autori ai jafului au fost prinşi, în 19 ianuarie 2010, în urma unor percheziţii făcute de echipaje ale IPJ Cluj şi ale Direcţiei de Operaţiuni Speciale ale Poliţiei. Cei doi suspecţi, Bogdan Baciu şi Dan Andrei Hosu, au fost reţinuţi în aceeaşi zi şi ulterior arestaţi, ei fiind trimişi în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Cluj, pentru tâlhărie.

În mai 2011, ei au fost eliberaţi. Instanţa a decis atunci înlocuirea măsurii arestării preventive a lui Andrei Hosu şi Bogdan Baciu, cu măsura obligării de a nu părăsi localitatea de domiciliu. Totodată, cei doi au fost obligaţi să se prezinte în faţa anchetatorilor ori de câte ori erau chemaţi şi să nu ia legătura cu alte persoane implicate în cauză, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea organului judiciar care a dispus măsura şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte nicio categorie de arme. Procesul s-a judecat la Tribunalul Cluj, ultimul termen având loc în 27 februarie 2012. Atunci, casiera care a fost agresată în timpul jafului a cerut achitarea lui Andrei Hosu şi a lui Bogdan Baciu, cei doi tineri judecaţi în acest caz.

Tot la ultimul termen, procurorul a depus o serie de obiecţii cu privire la ultima expertiză care arăta că înălţimea lui Andrei Hosu şi a lui Bogdan Baciu diferă de cea a adevăraţilor autori. Obiecţiile au fost respinse de instanţă. Mihai Giurgea, unul dintre avocaţii celor doi tineri, ceruse achitarea acestora motivând că raportul ADN din Germania îi exclude pe aceştia ca autori ai jafului, de asemenea măsurătorile de înălţime şi seria de martori care au spus că nu cei doi sunt autorii atacului. Pe de altă parte, procurorul de şedinţă a cerut condamnarea celor doi tineri la închisoare cu executare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite