Imagini 3D ale palatului guvernatorului Daciei romane de la Alba Iulia la Bastionul Croitorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Săpăturile au început la sfârşitul secolului al XIX-lea de către Adalbert Cserni, primul director al Muzeului din Alba Iulia
Săpăturile au început la sfârşitul secolului al XIX-lea de către Adalbert Cserni, primul director al Muzeului din Alba Iulia

Turnul Croitorilor din Cluj găzduieşte de mâine, timp de o lună, expoziţia „Palatul Guvernatorului Daciei romane de la Apulum. O redescoperire a patrimoniului".

Clujenii vor putea admira, de mâine, 17 februarie, la Turnul Croitorilor, piese de echipament militar, podoabe, veselă de pe vremea romanilor, vase în care se păstrau cosmetice şi medicamente, dar şi părţi ale unor statui imperiale. Acestea au fost descoperite în timpul săpăturilor arheologice făcute de-a lungul timpului la sediul guvernatorului provinciei Daciei romane de la Alba Iulia (Apulum).

Organizatorii expoziţiei sunt Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca în parteneriat cu Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia, Direcţia Judeţeană pentru Patrimoniu Naţional Alba şi Primăria Cluj-Napoca.

Evenimentul îşi propune să facă cunoscut oamenilor situl arheologic reprezentat de Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum. Istoricii spune că, din a doua jumătate a secolului a II-lea p. Chr., guvernatorul Daciei romane şi-a stabilit definitiv sediul pe teritoriul anticului Apulum. Palatul servea ca sediu oficial al administraţiei provinciale romane, fiind o combinaţie între o instituţie de prim rang a provinciei şi reşedinţa privată a acestuia.

Săpăturile au început la sfârşitul secolului al XIX-lea de către Adalbert Cserni, primul director al Muzeului din Alba Iulia. Cele mai recente săpături au fost efectuate în perioada 1992-2011 de un colectiv condus de dr. Viorica Rusu-Bolindeţ, compus din arheologi ai Muzeului Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj-Napoca şi ai Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia.

Vizitatorii pot vedea în cadrul expoziţiei inclusiv planuri la machete şi reconstituiri 3D menite a le oferi vizitatorilor un tablou a ceea ce a însemnat în antichitate Palatul guvernatorului Daciei romane de la Apulum.

                                               

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite