Iarbă pe linia de tramvai, pe bani europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primarul Sorin Apostu şi ministrul Dezvoltării Regionale, Elena Udrea, au semnat, astăzi, contractul de finanţare pentru trei proiecte europene majore. Peste 200 de milioane de lei nerambursabili vor fi folosiţi pentru reabilitarea liniei de tramvai pe ruta Mănăştur- Piaţa Gării - bulevardul Muncii, dar şi pentru reabilitarea Parcului Central şi a clădirii cazinoului.

Reabilitarea liniei de tramvai - realizată prin două proiecte - include aproape 26 de kilometri de linie. Cu 163 de milioane de lei va fi înlocuită linia, sub care va fi pus cauciuc pentru reducerea vibraţiilor şi zgomotului, va fi asfaltat drumul pe lângă traseul tramvaiului, vor fi realizate 10 peroane de refugiu noi, pe lângă cele şapte existente şi vor fi amenajate spaţii pentru persoanele cu dizabilităţi, la fiecare refugiu. „Vor fi amenajaţi şi 4.000 de metri pătraţi de spaţiu verde pe linia de tramvai, pe Splaiul Independenţei, acolo unde avem cale separată. Pe acest traseu, mijlocul de transport va putea circula şi mai repede “, a declarat Ovidiu Cîmpean, şeful Serviciului de Relaţii Comunitare şi Turism din Primăria Cluj-Napoca. „Pe toată durata derulării implementării proiectului, tramvaiele vor fi înlocuite cu autobuze din parcul auto al RATUC“, a precizat primarul Sorin Apostu.

Faţă nouă pentru parc şi cazinou

Alte 40 de milioane de lei vor fi cheltuite pentru reabilitarea aleilor Parcului Central „Simion Bărnuţiu“, realizarea unui nou sistem de iluminat şi restaurarea clădirii vechiului cazinou, care va deveni un centru de cultură urbană, potrivit proiectului. În total, cele trei proiecte vor crea, pe durata derulării lor, timp de trei ani, 600 de locuri de muncă directe.

„După semnarea contractului urmează organizarea licitaţiei pentru proiectul de management şi pentru execuţie. După ce licitaţia va fi adjudecată, se va semna contractul de prefinanţare prin, care vor intra în conturile Primăriei 30% din valoarea proiectelor“, a mai precizat Ovidiu Cîmpean.
Contractul de finanţare semnat astăzi reprezintă 44% din totalul de 83 de milioane de euro alocate Clujului de Uniunea Europeană prin schema de finanţare aferentă polilor naţionali de creştere. Cu restul banilor, municipalitatea vrea să înfiinţeze un sistem de transport pe biciclete gratuite, să reabiliteze transportul în comun şi să introducă sistemul de cumpărare a biletelor de transport de la automate, dar şi să construiască locuinţe sociale pe străzile Albac şi Coroiu şi să realizeze un centru de zi pentru vârstnici.

Clujul, al doilea după Iaşi
Municipiul Cluj-Napoca este al doilea pol naţional de creştere din cele şapte din România, după cel din Iaşi, care a semnat contractul de finanţare cu Ministerul Dezvoltării. „Valoarea proiectelor de la Iaşi este de aproximativ 50 de milioane de euro“, a precizat Anuţa Iuga, de la biroul de presă al Ministerului Dezvoltării. La Iaşi, autorităţile locale au accesat bani europeni pentru reabilitarea drumurilor din oraş, a reţelei de transport în comun şi a liniei de tramvai.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite