IPS Bartolomeu a lăsat o avere de 300.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaltpreasfinţitul Bartolomeu Anania şi-a lăsat prin testament economiile fundaţiei care-i poartă numele. În contul Fundaţiei „Bartolomeu Anania“ a rămas după moartea acestuia peste 1.300.000 de lei, echivalentul a peste 300.000 de euro. Din dobânda depozitului bancar sunt plătite bursele oferite de fundaţie.

Citiţi şi: Află ultimele dorinţe ale IPS Bartolomeu din testament

Profesorul Aurel Sasu nu ştia că ÎPS Bartolomeu i-a lăsat în grijă manuscrisele

FOTO Drumul lui Bartolomeu spre Veşnicie

Înalpreasfinţitul Bartolomeu Anania a lăsat prin testament majoritatea bunurilor sale Fundaţiei care-i poartă numele, prin care elevi, studenţi, masteranzi şi doctoranzi primesc lunar burse de studiu. Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, IPS Bartolomeu a reuşit să strângă în conturile fundaţiei peste 300.000 de euro (1.300.000 de lei).

„Înalpreasfinţitul Bartolomeu îşi vira toate veniturile în contul fundaţiei pe care a înfiinţat-o, atât drepturile literare, cât şi salariul integral“, a explicat Bogdan Ivanov, purătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului. Acesta a precizat că cea mai mare parte din suma depusă în contul fundaţiei reprezintă veniturile proprii ale mitropolitului, restul banilor fiind obţinuţi prin sponsozirări.

Burse din dobândă

Suma de bani agonistă în contul Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu” rămâne intactă, susţin reprezentanţii mitropoliei, bursele de studiu acordate lunar fiind oferite din dobânzile obţinute de pe urma depozitului bancar. Astfel, Fundaţia „Mitropolitul Bartolomeu“ oferă în anul şcolar şi universitar 2010 – 2011 un număr de 52 de burse, în valoare totală de 136.700 de lei.

Bursele au fost acordate tinerilor cu rezultate foarte bune la învăţătură, însă cu posiblităţi materiale reduse. „Cei care au solicitat bursele nu au un venit mai mare decât salariul minim pe economie, pe membru de familie. Motivul înfiinţării fundaţiei are legătură cu biografia mitropolitului. Înaltpreasfinţul era foarte bine pregătit, însă fără posibilităţi financiare. De foarte multe ori a fost umilit din această cauză. Şi-a dorit ca alţi tineri să nu treacă prin ce a trecut“, a mai spus Bogdan Ivanov.

Relaţie apropiată cu bursierii

Cezar Login este unul din bursierii Fundaţiei „Mitropolitul Bartolomeu“. Tânărul susţine că, dacă nu ar fi obţinut bursa de cercetare în valoare de 500 de lei lunar, nu şi-ar fi permis să se înscrie la doctorat. „M-a ajutat enorm de mult. La mine e al doilea doctorat, deci e cu taxă. Nu mi-aş fi permis să plătesc taxă, fără să fi obţinut această bursă“, a declarat  Cezar Login, în vârstă de 32 de ani, doctorand în Teologie Ortodoxă, de profesie medic.

Potrivit acestuia, relaţia Înaltpreasfinţitului Bartolomeu cu bursierii era una extrem de apropiată. „Eram într-o relaţie destul de apropiată, având în vedere că şi IPS Bartolomeu avea studii medicale. Am avut ocazia să vorbim. Mergeam de multe ori la dânsul“, a spus  doctorandul.

Şi-a vândut garsoniera

Ideea înfiinţării fundaţiei a venit după ce IPS Bartolomeu şi-a vândut cu 40.000 de euro garsoniera pe care o deţinea în centrul capitalei. Înalpreasfinţitul şi-a cumpărat garsoniera acum 30 de ani, însă a fost locuită de fratele acestuia, până în 2006. „Nemaiavând  trebuinţă de  garsonieră, am pus-o în vânzare prin intermediar. Nu ştiam că valoarea ei crescuse de patru ori, aşa că m-am pomenit în posesia nesperatei sume de 40.000 de euro, transferată de către cumpărător în contul meu", spunea IPS Bartolomeu la momentul înfiinţării fundaţiei care-i poartă numele.

IPS Bartolomeu a transferat apoi suma în contul fundaţiei, constituindu-se astfel capitalul patrimonial al fundaţiei. "Tot gândindu-mă cum aş putea-o folosi, mi-am adus aminte de copilul care, în 1933, intra ca elev în Seminarul Central din Bucureşti, fără ca  părinţii lui, decăzuţi într-o stare de criză economică  vecină cu sărăcia, să-i poată oferi un minimum din necesar.

Din aceste amintiri s-a născut ideea Fundaţiei Mitropolitul Bartolomeu, al cărei principal obiectiv este acela de a oferi burse tinerilor merituoşi, dar cu mijloace materiale reduse", îşi motiva Înalpreasfinţitul iniţiativa.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite