Preoţii trebuie să predice pe limba tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La prima întâlnire cu preoţii şi protopii din judeţ, noul mitropolit al Clujului, IPS Andrei, le-a cerut preoţilor să atragă tinerii de partea Bisericii prin predici adaptate la nevoile acestora sau prin folosirea internetului.

Mitropolitul Andrei a declarat azi, în cadrul unui eveniment de lansare a două proiecte naţionale care au ca grup ţintă copii şi tineri ortodocsi, că apropierea acestora de biserică trebuie să fie prioritatea lor numărul unu. Acesta le-a recomandat celor peste 100 de preoţi prezenţi în cadrul evenimentului să-şi actualizeze activitatea misionară. „Noi sunt nu lucrurile care ne preocupă, ci modul în care le transmitem. Nu facem misiune pentru pensionari şi bătrâni. Ca Biserică vrem să transmitem ştafeta, învăţătura de credinţă, tinerilor", a declarat IPS Andrei, mitropolitul Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Predici actuale

În acest sens, înalta faţă bisericească a declarat că preoţii trebuie să le vorbească tinerilor pe limbajul lor, dar şi să folosească metode moderne prin care să le transmită învăţătura lui Hristos. „Din nefericire nu întotdeauna le vorbim oamenilor contemporani pe limbajul lor. Şi atunci, tânăra generaţie nu întotdeauna participă la viaţa Bisericii. Nu trebuie să ne considerăm oficianţi de slujbe funebre, ci să ne îndreptăm atenţia asupra copiilor şi tinerilor", a spus IPS Andrei. Acesta a precizat că această misiune nu este una uşoară, drept care le-a recomandat să nu se limiteze la predicile de duminică „încropite, aşa cum sunt încropite".

Printre metodele „moderne" care ar urma să fie folosite în activităţile clericilor ar fi folosirea internetului, dar chiar şi organizarea unor petreceri în cadrul proiectelor catehetice pe care le vor desfăşura. „Trebuie să-şi adapteze predicile la o limbă simplă, vorbită de toţi. E clar că sunt utile şi metodele informatice, dar trebuie să înveţe mai întâi să le folosească. Se pot organiza inclusiv petreceri, pentru ca tinerii să nu-şi petreacă timpul în discoteci cu rău renume. Nu le poţi pretinde tinerilor să nu se bucure de viaţă", a mai declarat mitropolitul Clujului.

Părerea lui IPS Andrei este împărtăşită şi de tinerii clujeni, care vor să audă la biserică predici mai moderne şi preoţi care să abordeze probleme actuale. „Mi se pare firesc ce le-a cerut IPS Andrei. E nevoie de predici care să trateze probleme actuale, pe înţelesul tuturor", este de părere Ana Sălăjean, în vârstă de 25 de ani, de profesie casieră.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite