INVESTIGAŢIE „Săracul“ bulibaşă cu vilă în România, „regele“ reţelei cerşetorilor din capitala irlandeză (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bulibaşa a ridicat o casă în colonia săracă, cu banii din de cerşit. Foto: Călin Ilea
Bulibaşa a ridicat o casă în colonia săracă, cu banii din de cerşit. Foto: Călin Ilea

Cel mai citit ziar din nordul Marii Britanii, Sunday World, a publicat o anchetă despre Baron Rostaş, rromul care a mărurisit pentru „Adevărul“ că şi-a făcut vilă din cerşit. Jurnaliştii irlandezi au aflat că bulibaşa rromilor din Vadu Crişului este şeful nemilos al unei reţele de cerşetori şi hoţi din Dublin, care „produce“ mii de euro pentru familia Rostaş. 

O amplă investigaţie a ziariştilor de la „Sunday World“, cel mai citit cotidian din Irlanda şi Irlanda de Nord, arată cum Baron Rostaş (40 de ani), din Vadu Crişului, a strâns mii de euro cu ajutorul reţelei de cerşetori, formată din femei şi copii, pe care o conduce. Jurnaliştii irlandezi şi-au completat ancheta cu articolul publicat în „Adevărul“, în luna iulie, în care Rostaş recunoştea cu zâmbetul pe buze că şi-a construit din banii de cerşit o vilă în Vadu Crişului, localitate situată la 100 de kilometri de Cluj-Napoca şi la 50 de kilometri de Bihor.

Căutat de poliţia irlandeză

„Regele“ ţiganilor din Vadu Crişului, dar şi al celor care cerşesc în Dublin pentru ca el să se îmbogăţească, a intrat în atenţia poliţiei, după ce s-a descoperit că Rostaş a virat o sumă de 40.000 de euro în România, prin Western Union. Rostaş are condamnări pentru jaf atât în România, unde a petrecut patru ani în închisoare, cât şi în Irlanda, de unde a fugit în luna aprilie, când poliţia a început să-l caute, după ce pe numele lui a fost emis un mandat de arestare.

image

„Rostaş, în vârstă de 40 de ani, câştiga mii de euro pe săptămână, forţând femei şi copii să cerşească pe străzile oraşelor irlandeze. Cu banii strânşi, el şi-a construit o casă luxoasă în oraşul său natal, cu care s-a mândrit jurnaliştilor locali, arătând cât de bine s-a descurcat în străinătate“, notează Sunday World în ediţia de luni, 18 iulie 2011, cu titlul „The gypsy king“ (Regele ţiganilor – n.r.).

Tabloidul dezvăluie că Rostaş era liderul unui clan de romi stabilit în zona cartierul Ballymun din Dublin, în apropiere de aeroport. Deşi a fost expulzat de autorităţile Irlandeze în 2007, el s-a întors în Irlanda în câteva săptămâni şi s-a aflat la conducerea bandei de cerşit de atunci. „Acesta i-a înşelat pe irlandezii naivi, strângând o mică avere şi beneficiind în acelaşi timp şi de ajutoarele sociale“, mai scrie publicaţia.

Din reţeaua sa fac parte copii cu vârste chiar şi de 7 ani, care sunt trimişi să cerşească pentru clanul Rostaş, iar cerşetoarele adolescente sunt puse pe stradă cu copii mici în braţe pentru a câştiga mila trecătorilor şi pentru a obţine bani de la ei. Copiii mai mari erau plasaţi în jurul barurilor şi restaurantelor pentru a fura genţi şi telefoane mobile.

Mii de euro şi flotă de maşini

Sunday World mai arată că poliţia suspectează că familia lui Rostaş a primit zeci de mii de euro de la reţeaua de cerşetori şi de hoţi. Mâna sa dreaptă este chiar fiul său, Raju, în vârstă de 26 de ani, care îi ameninţă pe cerşetorii din reţea cu violenţa. „Rostaş e extrem de inteligent şi şi-a dat seama că, dacă cerşetorii devin agresivi şi intimidanţi, femeile le dau bani doar pentru a scăpa de ei. A fost o idee care i-a adus mii de euro şi l-a făcut un om bogat în România sa natală“, scrie cotidianul. Familia duce o viaţă luxoasă. Capii reţelei deţin autoturisme de lux BMW şi Mercedes, au mai multe reşedinţe în România şi scot sume uriaşe de bani dintr-o Irlandă în stare de faliment, adaugă jurnaliştii. Raju e un personaj cunoscut pentru poliţia irlandeză şi a fost arestat de cel puţin 30 ori în ultimii trei ani pentru cerşetorie.

Casa unui Baron

În mijlocul coloniei de rromi, aflată la marginea localităţii Vadu Crişului, se ridică o vilă de circa 120 de metri pătraţi, cu două turnuri, de-o parte şi de alta a intrării. Construcţia este „palatul regelui“, reşedinţa lui Baron Rostaş, care este şi bulibaşa rromilor din zonă. El a recunoscut în faţa jurnaliştilor „Adevărul“ de unde are bani pentru o asemenea construcţie. „Am tot strâns. Din cerşit, din Irlanda“, a spus bulibaşa scurt.

Click pe poze pentru a vedea ce casă a ridicat bulibaşa din banii cerşiţi

Bulibaşa a ridicat o casă în colonia săracă, cu banii din de cerşit. Foto: Călin Ilea

Casa are termopane şi antenă parabolică, în ciuda faptului că în colonie nu există nici apă şi nici gaz. Intrarea se face pe o uşă mare, situată între cele două turnuleţe. Acoperişul e realizat din ţiglă modernă, metalică. Construcţia nu e finalizată, dar după încă un drum-două în Irlanda, bulibaşa speră să o termine. Aici locuieşte alături de soţie şi cei şase copii. Când vine vorba despre costuri, bulibaşa se fereşte să spună câţi bani a băgat până acum în casă.

Investigaţie

Jurnaliştii publicaţiei Sunday World au investigat ma bine de doi ani cazul lui Baron Rostaş. Materialul final, care ar putea face obiectul unei noi anchete poliţieneşti în Irlanda, a fost publicat în data de 18 iulie şi face referire şi la articolul publicat în „Adevărul“ la finele lunii trecute, despre viaţa bulibaşei din Vadu Crişului.

„Este una dintre cele mai mari case din zonă şi doar una dintre cele pe care şeful de clan le-a construit în ultimii patru ani în localitatea natală, din Transilvania. Rostaş este considerat un multimilionar în comunitatea sa de rromi şi a fost fericit să pozeze pentru fotografi în afara reşedinţei sale, în timp ce oamenii pe care îi exploatează în Irlanda sunt forţaţi să trăiască în mizerie şi să cerşească pentru a trăi“, mai notează publicaţia.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite