INTERVIU Dominique Kivuvu: „La patru ani, mama m-a trimis afară, să nu mai bat mingea în casă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noua achiziţie a clujenilor a fost căpitan al naţionalei Under 20 a Olandei, dar a ales Angola pentru a avea mai multe şanse de joc. Olandezo-angolezul Kivuvu spune că nu provine dintr-o familie bogată şi a ales fotbalul pentru a-şi câştiga existenţa

-Dominique, cum e în România?
-Foarte bine. Deşi sunt de puţin timp aici, am reuşit să-mi fac o impresie despre ţara voastră. Oraşul este foarte frumos, oamenii primitori şi ce să mai zic despre colegi. M-au adoptat foarte repede, sunt nişte tipi extraordinari, atmosfera din lot este plăcută, deci totul este perfect. Nu cunosc încă bine Clujul, stau la hotel, între timp îmi caut un apartament să ne mutăm cu soţia, dar voi avea timp pentru toate.

-De când joci fotbal?
-De când eram foarte, foarte mic. Nu a trebuit să mă îndrume cineva spre acest sport. Până la patru ani, am bătut mingea în casă, iar la un moment dat mama mi-a zis să ies afară, că deja e prea mult. De atunci, nu m-am mai dezlipit de balonul rotund şi am început să visez că voi ajunge fotbalist. Nu provin dintr-o familie bogată, tocmai de aceea am considerat că fotbalul mă poate ajuta în viaţă.

-În Olanda ai înscris un singur gol în 75 de meciuri, iar aici ai spart gheaţa la primul meci…

-Aşa este, sunt extrem de fericit. M-a înconjurat un sentiment foarte plăcut. Este important pentru orice jucător să debuteze cu un joc bun, să lase o impresie plăcută, aceste lucruri îţi dau moral pe viitor. Nu mi-am propus să înscriu multe goluri, ci vreau să-mi ajut echipa să îşi atingă obiectivele. Normal, fiecare fotbalist îşi doreşte să înscrie, dar nu nu orice preţ.

-Există diferenţe între fotbalul olandez şi cel românesc?

-Da, există câteva. În primul rând, acolo fotbalul este apropiat ca stil de cel britanic. Jucătorii de bandă urcă foarte des şi centrează în careu. Aici, e mai latin, mai combinativ. Cert este că nivelul fotbalului românesc este unul bun.

-Deşi ai fost căpitanul Olandei under 20, ai ales că joci pentru Angola. De ce?

-Pentru că aşa am mult mai multe şanse să joc. În Olanda se ştie foarte bine că există mulţi jucători tineri extraordinari. Într-un fotbal care se bazează pe creşterea talentelor autohtone, e greu ca cineva care are şi altă naţionalitate să intre în calculele lor, mai ales că valoarea jucătorilor olandezi este foarte mare. A fost superb să fiu căpitanul Olandei, dar angolezii m-au dorit în naţionala lor şi nu am ezitat. Acolo am mult mai multe şanse să joc.

-Ai un idol în fotbal?
-Îmi plac mai mulţi fotbalişti. Patrick Vieira este unul dintre favoriţii mei, dar Seedorf, Gerrard sau Zidane sunt alţi fotbalişti extraordinari. Toţi sunt jucători pe care îi admir datorită stilului asemănător. Pun suflet în ceea ce fac, pe lângă calităţile de fotbalişti, joacă fotbal cu inima şi acesta este un lucru grozav.


75 de meciuri a jucat Kivuvu în prima ligă din Olanda şi a marcat un singur gol

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite