INTERVIU Ce vom vedea la TIFF şi care vor fi surprizele din acest an la cel mai mare festival de film din ţară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toma Peiu, unul dintre responsabilii PR ai Festivalului Internaţional de Film Transilvania, a răspuns întrebărilor „Adevărul de Seară“. Urmăriţi în interviu care vor fi principalele surprize ale evenimentului din acest an, aflat la cea de-a zecea ediţie, care va avea loc în perioada 3-12 iunie.

Orgnizatorii TIFF au confirmat că de la anul, festivalul va intra în „liga superioară“ a festivalurilor din Europa, cot la cot cu Cannes sau Berlin. Citeşte un material în exclusivitate pe această temă.

Reporter: Ce va fi special la cea de-a zecea ediţie TIFF?

Toma Peiu: Vor fi multe lucruri noi la cea de-a zecea ediţie TIFF: pe lângă locaţiile deja consacrate, inclusiv Piaţa Unirii, inaugurată cu succes anul trecut şi care va rămâne şi anul acesta Open Air-ul spectaculos al festivalului, plănuim să facem festivalul mai prezent în cartierele din Cluj, inclusiv prin "strămutarea" unuia dintre locurile de proiecţie în afara zonei centrale a oraşului.

În plus, mai plănuim - tot în afara "zonei fierbinţi" de până acum a festivalului, centrul Clujului - organizarea unor evenimente neconvenţionale, proiecţii speciale etc. În afara oraşului, ştim de pe acum că vom reveni cu o proiecţie-highlight la Castelul Banffy din Bonţida, după succesul răsunător al performance-ului de anul trecut cu Gary Lucas şi Dracula.

Ne bucură mult faptul că autorităţile locale şi noua conducere a RADEF Româniafilm au reacţionat prompt şi concret la campania derulată de TIFF în 2009 - Salvaţi Cinema Republica - şi că spectatorii TIFF şi oaspeţii noştri se vor putea bucura de un cinematograf al anilor 2000 în centrul oraşului. Este o realizare de care suntem mândri şi care, credem noi, e un alt highlight al acestei ediţii.

Ce filme vor rula?

Printre lucrurile deja confirmate din programul TIFF 2011 se numără o retrospectivă cuprinzătoare a filmelor poate celui mai cunoscut regizor german al secolului XX: Werner Herzog; focusuri dedicate Belgiei şi Norvegiei, două cinematografii "pe val", programe cuprinzând cele mai bune filme recente, dar şi titluri de arhivă, aparţinând istoriei filmului european.

Nu în ultimul rând, programul TIFF 2011 va include proiecţii ale Operelor Complete ale regizorului, actorului şi comicului francez Pierre Étaix, poate cele mai importante opere de patrimoniu cinematografic recuperate în ultimii ani. Cele cinci lungmetraje şi trei scurtmetraje, restaurate de Fundaţia Technicolor, cu sprijinul Fundaţiei Groupama Gan pentru Cinema şi al Studio 37, au avut premiera în acest format la ediţia 2010 a Festivalului de la Cannes, după decenii în care nu au putut fi proiectate nicăieri în lume din cauza unor dispute legate de drepturile de autor.

Ce mare film va parodia TIFF în acest an?

Cât despre conceptul "creativ" al campaniei de promovare a filmului, el este în lucru în acest moment şi nu ne-am oprit încă asupra vreuneia dintre variantele "de lucru". Nu putem spune decât că ne dorim ca el să fie o încununare a unei experienţe de 10 ani în parodiat filme-cult din întreaga lume.

Preţul biletelor va rămâne acelaşi?

Preţurile biletelor nu se vor modifica semnificativ, nici ele nu sunt stabilite deocamdată, însă nu vor fi cifre extrem de diferite de cele de până acum. Ceea ce ne dorim, însă, este să le putem pune în vânzare mai devreme şi în mai multe locuri din oraş. Cu siguranţă ele vor ajunge chiar mai din timp şi mai uşor decât până acum la toţi fanii TIFF.

Despre invitaţii speciali ce ne puteţi spune?

Pentru că vrem ca cea de-a zecea ediţie să marcheze cum se cuvine intrarea Festivalului Internaţional de Film Transilvania în "liga mare" a festivalurilor de film din Europa, ştim de pe acum că vom aduce la Cluj un număr-record de invitaţi speciali, cineaşti şi jurnalişti străini, pentru istoria TIFF.

Nu în ultimul rând, vrem să creştem şi densitatea evenimentelor speciale din cadrul festivalului, astfel încât să oferim publicului câte un eveniment sau chiar mai multe în fiecare seară de festival. Cât de curând aşteptăm din partea FIAPF (Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Producători de Film), forul care omologhează festivalurile de film de clasă A, confirmarea omologării TIFF.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite