Cluj: INEDIT - Primii „vindecători” de boli genetice şcoliţi la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Facultatea de Psihologie va organiza primul masterat în consiliere genetică din Europa Centrală şi de Est. Domeniul prespune intervenţii psihologice, care au ca rol modificarea comportamentului pentru evitarea anumitor boli cu substrat genetic.

Facultatea de Psihologie din Cluj-Napoca va şcoli primii consilieri genetici din România, în cadrul masteratului de consiliere genetică, care va debuta în noul an universitar.

Potrivit lui Daniel David, şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai, masterul reprezintă o premieră chiar şi în Europa Centrală şi de Est.
Consiliere prin modificarea stilului de viaţă

Consilierea genetică prespune anumite intervenţii psihologice, care au ca rol modificarea comportamentului în cazul unor pacienţi cu boli genetice. „Dacă se ştie că în familia cuiva există predispoziţie spre obezitate, de pildă, se estimează riscul sau vulnerabilitatea de a manifesta aceaşi tulburare, iar consilierul genetic va schimba stilul de viaţă al pacientului, astfel încăt să se elimine orice risc, pentru a evita această tendinţă“, a explicat profesorul universitar doctor Daniel David, coordonatorul masteratului.

Practic, consilierul genetic analizează tulbăririle majore a două generaţii din cadrul familiei, iar în urma acestui proces poate depista care sunt bolile sau tulburările cu risc ale clientului.

Consiliere genetică, pentru o viaţă de calitate

Părinţii copilului expus la o asemenea tulburare sau clientul în cauză este consiliat apoi în aşa fel încât să fie evitaţi factorii care le-ar putea declanşa. „Toţi ştim ce ne face rău sau ce trebuie să facem pentru a evita anumite neplăceri, însă nu ştim cum se poate face asta la modul cel mai concret.

Practic, acesta este rolul consilierului genetic“, a explicat David. Conform şefului de catedră, masterul va fi realizat în parteneriat cu Universitatea de Medică şi Farmacie „Iuliu Haţieganu“, mai exact cu Catedra de Genetică şi se adresează medicilor, psihologilor, biologilor, asistenţilor sociali şi asistentelor medicale.

O adevărată modă în SUA

Ideea acestui master a venit după ce Daniel David a văzut, în urmă cu şase ani, cum se aplică consilerea genetică la Mount Sinai School of Medicine din New York.

„Acolo meseria este într-o continuă dezvoltare şi este foarte apreciată, pentru că prin intermediul consilierilor genetici creşte calitatea vieţii. Să vedem, însă cum va fi primit la noi, pentru că românii gândesc destul de disciplinat“, mai spune psihologul. Pentru această specializarea există 15 locuri bugetate şi 20 cu taxă, în valoare de 2.500 de lei pe an.

„În SUA e o modă să-ţi copilul aşa cum îţi doreşti, asta e partea comercială a meseriei, însă există multe boli care afectează calitatea vieţii” - George Pintea, viitor masterand

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite