INCREDIBIL Şcoala în care doi elevi s-au drogat a fost premiată de Brigada Antidrog (VIDEO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directoarea şcolii, Roxana Răzoriu, a sunat de urgenţă la SMURD când i-a găsit pe cei doi copii drogaţi. Foto: Thomas Câmpean
Directoarea şcolii, Roxana Răzoriu, a sunat de urgenţă la SMURD când i-a găsit pe cei doi copii drogaţi. Foto: Thomas Câmpean

Şcoala în care s-au drogat, vineri, doi elevi clujeni a câştigat în urmă cu doi ani un concurs organizat de Brigada Antidrog. Minorii de doar 15 ani, care au fumat substanţe etnobotanice, au fost găsiţi de directoarea şcolii la ora de istorie, unde îşi dădeau ochii peste cap. Ei urmează, acum, un program de consiliere psihologică.

Doi elevi ai Şcolii Generale „Nicolae Iorga“ au ajuns, vineri dimineaţă, la Unitatea de Primire Urgenţe Pediatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii din Cluj-Napoca, după ce în pauză au consumat substanţe etnobotanice.

Ei au fumat o ţigară procurată de la un alt coleg, care conţinea un praf numit Katană, considerat legal conform legislaţiei în vigoare. Substanţa se foloseşte ca îngrăşământ pentru plante, dar se vinde şi la „magazinele de vise“. În spital li s-a administrat tratament prin perfuzii, iar luni aceştia s-au întors la ore.

Interesant este faptul că cei doi puşti s-au drogat în aceeaşi şcoală care a câştigat, în urmă cu doi ani, locul I la faza pe municipiu la un concurs organizat de Agenţia Naţională Antidrog. Imediat după acest premiu, copiii de la şcoala generală au câştigat, din nou, însă de această dată locul II, la faza judeţeană a unui concurs organizat de Agenţie, potrivit directoarei instituţiei, Roxana Răzoriu. Filmul de câteva minute prezintă un grup de elevi „buni“ şi altul de elevi „răi“. Cei dintâi reuşesc să îi ajute pe ceilalţi să renunţe la drogurile pe care, aşa cum reiese din filmuleţ, le consumau în baia şcolii.

Îşi dădeau ochii peste cap

Vineri dimineaţa, profesorul de istorie şi-a dat seama că aceştia au un comportament ciudat. Când a fost chemată directoarea, copiii îşi dădeau deja ochii peste cap. „Aveau probleme de comportament, râdeau. Când i-am găsit îşi dădeau ochii peste cap, iar unul din ei spunea că nu are aer“, ne-a spus Roxana Răzoriu.

Minorii au fost preluaţi de urgenţă de un echipaj SMURD. „Ambii au prezentat tulburări de echilibru şi stări de vomă“, a declarat doctorul Daniel Nour, medic primar Medicină de Urgenţă. Ei au fost mutaţi, după circa o oră, la Compartimentul de Toxicologie din cadrul Secţiei de Nefrologie-Dializă, de unde au fost externaţi în aceeaşi zi.

Elevii urmează un program de consiliere

H.V., împreună cu un coleg, ambii de 15 ani, au fost victima altui coleg, V.O., care le-a furnizat drogul. Copiii erau fumători, însă a fost pentru prima dată când au inhalat substanţe etnobotanice, potrivit acestora. „Ei au spus că au fumat aşa ceva pentru prima dată. După ce au ajuns în perfuzii au zis că nu le mai trebuie niciodată“, a precizat directoarea. Cel care le-a furnizat drogul era, însă, consumator, consideră directoarea şcolii.

„Ei s-au întors la şcoală de luni şi sunt deja într-un program de consiliere la psihologul şcolii, împreună cu familiile. De asemenea, mai participă la un program în cadrul Spitalului de Copii“, a adăugat Roxana Răzoriu.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite