Ambulanţele private, afacere pentru cunoscători

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două milioane de lei plăteşte anul acesta Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Cluj (CJAS) celor patru servicii de ambulanţă privată clujene. În două dintre cazuri, în spatele afacerii stau medici sau asistenţi care lucrează şi în serviciul public de ambulanţă.

În Cluj sunt autorizate patru servicii de ambulanţă privată: Med Health, Sanurg SRL, Fundaţia Creştină „Salvarea” şi Prompt Urg. Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate deconteauă celor patru servicii aproape două milioane de lei, în anul 2010, adică 456.000 de euro. Serviciile mai sus amintite sunt înfiinţate de medici care au lucrat sau lucrează, în paralel, şi în sistemul public.

Cum se păcăleşte legea

Legea spune că un medic nu poate avea două contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate în acelaşi timp, explică jurista Colegiului Medicilor din Cluj, Ada Cireap. Cu alte cuvinte, un medic nu poate fi plătit de stat pentru că lucrează la ambulanţa publică, iar în acelaşi timp să semneze contracte cu CJAS ca reprezentant al unei ambulanţe private. Aşa că, în toate cazurile, medicii au găsit portiţe legislative, pentru a nu intra în incompatibilitate.
Marin Lucian, lider de sindicat al Serviciului Public de Ambulanţă şi asistent angajat la Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Cluj, a înfiinţat Fundaţia Creştină „Salvarea”, cu sprijin austriac. În prezent, fundaţia deţine 14 maşini de ambulanţă. Pentru a nu intra în incompatibilitate, acesta şi-a delegat competenţele de reprezentant legal al fundaţiei spre o altă persoană, directorul economic al fundaţiei, Ludovica Rusu. „Marin Lucian nu a participat niciodată la negocierile desfăşurate în vederea încheierii contractului cu CJAS Cluj şi nici nu figurează pe lista cu personalul care îşi desfăşoră activitatea în baza contractului încheiat între Fundaţia Creştină «Salvarea» şi CJAS Cluj”, se arată într-un răspuns oficial al Casei de Asigurări de Sănătate trimis către „Adevărul de Seară”. Cu toate acestea, Marin Lucian recunoaşte că el este creierul fundaţiei. „Nu există nicio incompatibilitate, pentru că mi-am delegat competenţele”, adaugă acesta. Comenzile pentru ambulanţele private sunt direcţionate de dispeceratul Ambulanţei publice, unde lucrează angajate pe care Marin Lucian le reprezintă în sindicat.

De la stat la privat, în timpul liber

Un alt exemplu este cel al Med Health. Serviciul a intrat de curând pe piaţa clujeană, şi a fost înfiinţat de către doi medici care lucrează la SAJ Cluj: Sanda Chiţa şi Septimiu Coroianu. La fel, cei doi medici au găsit o portiţă legislativă, pentru a nu fi incompatibili. „Med Health îl are ca reprezentant  legal pe medicul Septimiu Coroianu, însă acesta nu figurează şi pe lista cu personalul care îşi desfăşoară activitatea în baza contractului încheiat între SC Med Health SRL şi CAS  Cluj. De asemenea, dr. Sanda Chiţa îşi desfăşoară activitatea la SC Med Health SRL în afara orelor de program pe care îl desfăşoară la Serviciul Judeţean de Ambulanţă”, arată reprezentanţii CJAS Cluj. Sanda Chiţa nu este însă incompatibilă deoarece doar medicul Coroianu este reprezentant legal al Med Health.

Servicii pentru spitalul la care a lucrat

În cazul Sanurg, care este autorizată doar pentru transport medical, societatea este reprezentată juridic de medicul Doina Almăşan. Aceasta a fost medic neurolog la Spitalul de Recuperare Cluj până în luna aprilie a acestui an, când s-a pensionat, exact cu o lună înainte ca societatea comercială să încheie contractul-cadru cu CJAS Cluj. Mai mult, societatea a încheiat contract de prestări servicii chiar cu Spitalul de Recuperare. „Din câte ştiu eu, nu exista nicio situaţie de incompatibilitate”, a declarat medicul Almăşan. În ceea ce priveşte Prompt Urg, societatea a fost înfiinţată de inginerul Sabin Giurgiu, iar director medical este Carmen Diaconescu, fosta directoare a SAJ Cluj, ieşită între timp din sistemul public. „Toţi furnizorii menţionaţi au îndeplinit condiţiile de eligibilitate stabilite prin prevederile Hotărârii pentru aprobarea Contractului-cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anul 2010”, arată CJAS Cluj.

Directorul SAJ Cluj, Horea Simu nu a fost disponibil în cursul zilei de astăzi pentru a comenta situaţia.

Mircea Bârsan: „Nu este moral”

Profesorul Mircea Bârsan, preşedintele Colegiului Medicilor din Cluj, este de părere că practica medicilor de la SAJ care sunt implicaţi şi în servicii private de ambulanţă nu este morală. „Nu este moral. Cunosc foarte bine aceste practici, dar dacă Ministerul Sănătăţii, în «înţelepciunea» şi «buna lui organizare» nu reglementează acest lucru, rămân cu părerea personală”, a declarat Bârsan.

Procedura de autorizare

Seviciile private de ambulanţă sunt autorizate pe baza unui aviz al Colegiului Medicilor, care verifică dotarea minimă aferentă şi competenţa medicilor. În paralel, Direcţia de Sănătate Publică eliberează o autorizaţie sanitară de funcţionare, iar Ministerul Sănătăţii eliberează un alt aviz, prin Comisia de verificare a ambulanţelor. Acestea sunt autorizate la fel ca şi cabinetele private.

Valorile de contract cu CJAS Cluj pentru anul 2010

SC Sanurg SRL – 63.581,70 lei
SC Prompt Urg SRL  - 1.112.506,00 lei
SC Med Health SRL – 264.986,19 lei
Fundaţia Creştină „Salvarea” – 474.418,46 lei


Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite