Horia Simu: „Într-o săptămână mă aştept la decese din cauza frigului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii strazii ingheata de frig (foto arhiva)
Oamenii strazii ingheata de frig (foto arhiva)

Temperaturile scăzute din ultimele zile nu au făcut, încă, victime în Cluj-Napoca. Totuşi, şeful serviciului de Ambulanţă Cluj, Horia Simu, se aşteaptă ca în umătoarele zile să apară primele cazuri de hipotermie şi chiar decese.

În Cluj-Napoca, noaptea trecută s-au înregistrat temperaturi de până la -5 grade Celsius, iar oamenii fără adăpost se descurcă din ce în ce mai greu. În condiţiile în care mâine noapte se aşteaptă să fie şi mai frig, Horia Simu spună că nu e exclus să apară cazuri grave. „Încă nu au fost cazuri de hipotermie sau deces, dar mă aştept ca într-o săptămână să apară şi astfel de cazuri. De obicei, cam la o săptămână după ce începe frigul se-ntâmplă nenorocirile. Momentan sunt cel mult cinci ore de frig şi solicitările sunt pentru cazuri minore", explică Simu.

Spitalul, cel mai bun prieten al oamenilor fără adăpost

Ca în fiecare an, oamenii străzii încearcă să-şi găsească un pat cald în spitalele clujene. Cristiana Ciortea, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Cluj, spune că în fiecare iarnă se întâmplă la fel - când vine frigul oamenii încep să caute variante prin care să se interneze, să aibă un loc cald asigurat. „Încă nu au fost cazuri foarte grave, dar în octombrie tot timpul sunt mai multe cazuri de internări, sunt şi cazuri sociale, dar nu avem o evidenţă clară a acestora", spune Ciortea.

Nenorocirea unora, bucuria altora

Centrul pentru persoane fără adăpost „Ruchama" funcţionează ca azil de noapte şi poate primi până la 67 de persoane. Coordonatorii azilului „Ruchama" spun că în acest moment pot să primească un beneficiar, fie că e trimis de autorităţi sau la solicitarea clujenilor. „Din păcate sâmbătă a murit un beneficiar al centrului, un bărbat de 77 de ani. Avea probleme de sănătate, l-am dus la spital, dar nu a supravieţuit. Încă nu a fost ocupat locul", explică Ovidiu Poelincă, directorul centrului. În cadrul azilului de noapte, persoanelor fără adăpost li se asigură mâncare şi servicii medicale.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite