Cluj: Horia Simu, şeful salvatorilor de vieţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Horia Simu, şeful salvatorilor de vieţi
Cluj: Horia Simu, şeful salvatorilor de vieţi

Medicul este managerul Serviciului de Ambulanţă Cluj şi a salvat până acum sute de vieţi, în urma accidentelor sau în cazuri în care e nevoie de intervenţie rapidă.

S-a născut în Cluj-Napoca şi a avut o viaţă foarte palpitantă, mai ales în perioada studenţiei. Horia Simu a iubit viaţa de cămin, deşi nu a locuit într-unul. Acum coordonează 390 de oameni pregătiţi să intervină în orice moment, pentru a salva vieţi ori a acorda primul ajutor.

Vroia să se facă tractorist

Viaţa managerului Serviciului de Ambulanţă al judeţului e „inedită” în prezent, după cum spune chiar medicul, însă în trecut gândurile pe care le avea şi lucrurile care i s-au întâmplat dau şi mai multă culoare poveştii vieţii sale. „Îmi amintesc că în vremea în care eram pe clasa I vroiam să mă fac tractorist. Era perioada comunistă şi la asta mă gândeam, să mă fac tractorist să ar ogoarele patriei”, spune Simu zâmbind.

Vremurile s-au schimbat, a crescut şi a ajuns la facultate, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, terminând cu brio anii în care a învăţat medicina de urgenţă. Între timp, doctorul a lucrat la o firmă de asamblat calculatoare. „Cel mai frumos era noaptea în cămin, unde duceam calculatoarele şi le asamblam”, a mai spus medicul.

Experienţele nu s-au oprit aici. „În facultate am lucrat şi ca ghid turistic, timp de patru ani. M-a ajutat foarte mult, m-am adaptat în ce priveşte felul de a fi al oamenilor”, ne-a mai povestit Horia Simu.

„Nu te poţi obişnui cu moartea”

Serviciul pe ambulanţă nu constă în apăsatul pedalei, trecerea prin intersecţii cu viteză ori urcatul pacientului în maşină. Horia Simu a lucrat atât pe ambulanţă cât şi pe maşinile din dotarea SMURD, luând parte la zeci de intervenţii în judeţ. Cele mai „grele” sunt accidentele, dar mai ales cazurile în care sunt implicaţi copii, spune medicul.

A avut şi cazuri în care nu putea face nimic. „Prima dată când vezi moartea nu e plăcut. Nu te poţi obişnui cu moartea”, a subliniat managerul. Satisfacţiile unui medic de urgenţă constau în lucruri simple. „Cel mai mult mă bucur când ştiu că am reuşit să fac ceva, când aud după o lună că victima a ieşit din spital sănătoasă”, ne-a povestit Simu.

Cea mai mare bucurie a sa a venit, însă, odată cu reînnoirea parcului auto al Serviciului de Ambulanţă Cluj. „Când am dus vechile ambulanţe, acele Dacii, la casat, a fost prima mea mare bucurie”, îşi aminteşte medicul.

În ce priveşte accidentele grave, primul care i-a venit în minte actualului manager este cel care descrie un caz şocant ce a avut loc în „Curba morţii” de pe Calea Turzii. „Au fost două accidente în aceeaşi noapte, la câteva minute unul de altul. În unul dintre cazuri a fost vorba de un camion ce transporta faianţă. Totul a fost spulberat, nu mai găseai nimic. Nici de şofer nu am dat timp de câteva minute”, a spus Simu.

Cât de complicat e să interveniţi în cazul unui accident? Nu vă sperie ceea ce găsiţi?

H.S.: Cel mai important e să faci înainte să gândeşti. Când e vorba de a salva viaţa unui om, nu contează ce are pacientul ci să faci orice pentru a-l ţine în viaţă.

Au fost cazuri în care a trebuit să interveniţi la persoane cunoscute?
H.S.: Da, chiar băiatului meu, care are şapte ani, i s-a întâmplat să aibă gura plină de sânge. Pe moment nu te gândeşti şi doar după ce trece totul începi să ai emoţii şi să te gândeşti la ce s-ar fi putut întâmpla.

Vă lipseşte un elicopter?
H.S. Sunt situaţii în care avem nevoie de unul. Dar îl vom primi cât de curând, anul viitor, şi va fi folosit şi pentru cazuri din judeţele din vecinătatea Clujului.

Ce-i place:
„Mă simt bine în Cluj-Napoca. Aş putea spune că îmi place totul, de la oameni şi până la atmosferă”, a spus Horia Simu. „Judeţul nostru e un simbol faţă de celelalte judeţe”, consideră acesta.

Ce nu-i place:
În ce priveşte oamenii, medicul consideră că mentalitatea acestora nu e potrivită, lucru care-l deranjează zilnic. „În Cluj-Napoca e prea mult conservatorism, dar ce nu-mi place în oraş e traficul”, susţine acesta.

Profil
Născut la 27 decembrie 1968, în Cluj-Napoca
Profesie: manager Serviciului de Ambulanţă Cluj
Studii: Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca
Familie: Căsătorit, un copil

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite