Hologramele au coborât din science fiction şi au „aterizat” la Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reporterul „Adevărul de Seară” în dialog cu psihologul Daniel David
Reporterul „Adevărul de Seară” în dialog cu psihologul Daniel David

Psihologii clujeni vor putea trata diferite tulburări psihice de la mii de kilometri distanţă, prin intermediul unor imagini holografice. Primul „holopodium” din România a fost amplasat la Facultatea de Psihologie din Cluj. Acest tip de tehnologie va fi folosit pentru tratatea unor afecţiuni psihice pentru prima dată în lume, la Cluj.

Psihoterapeuţii Facultăţii de Psihologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj sunt, potrivit lui Daniel David, şeful catedrei, primii specialişti din lume care vor putea ţine şedinţe de terapie la mii de kilometri distanţă.

Şi asta după ce în „Cubul Virtual” - platforma de terapie virtuală care-i ajută pe pacienţi să depăşească fobiile sau depresiile - a fost instalat un „holopodium”, primul de acest fel din România.

Psihoterapie cu holograme

Reporterul „Adevărul de Seară” a testat sistemul în timpul interviului acordat de iniţiatorul proiectului, Daniel David, a cărui imagine a fost proiectată din biroul său în clădirea în care se află „Cubul Virtual”, prin intermediul unei imagini holografice 3D. Practic, pe ecranul de aproximativ un metru pătrat imaginea psihologului a putut fi urmărită în timp real, în 3D, dând senzaţia că acesta se află în aceeaşi încăpere.

Doar micile probleme de sonorizare şi de reglaje a imaginii, aspecte la care specialiştii Facultăţii de Psihologie încă mai lucrează, puteau da „de gol” sistemul.
„Aparatul generează teleprezenţa, prezenţa la distanţă. S-ar putea ca acest tip de tehnologie să fie utilă în psihoterapie. Asta încercăm noi să cercetăm, dacă acest sistem poate înlocui sau poate fi la fel de eficient ca cel «faţă în faţă». Din câte ştiu eu, noi suntem primii care folosim această tehnologie în psihoterapie”, a explicat psihologul Daniel David.

Sistem testat în premieră la Cluj


Sistemul va fi testat pe pacienţii Clinicii Universitare de Psihologie „Babeş-Bolyai” din Cluj, începând cu luna ianuarie, iar primele rezultatele ale cercetării vor fi făcute publice în februarie. Potrivit lui David, în timp, asemenea aparate ar putea fi montate în fiecare oraş mare, astfel încât să vină în întâmpinarea pacienţilor care nu au acces la psihoterapie performantă.

„Doar unul din patru pacienţi ajung să fie diagnosticaţi. Şi asta pentru că specialiştii se află, de genere, în oraşele mari. Sunt multe oraşe unde nu există specialişti în psihoterapie cognitiv-comportamentală. În plus mulţi dintre psihoterapeuţii clinicii sunt des plecaţi în străinătate. Astfel, aceştia nu vor fi nevoiţi să-şi suspende şedinţele de psihoterapie”, a conchis Daniel David.

Investiţie de 70.000 de euro

Costul investiţiei depăşeşte suma de 70.000 de euro şi a fost finanţată de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică. Sistemul a fost produs de cel mai mare producător de software 3D din lume, E.ON Reality. Acesta a ajuns la Cluj acum trei săptămâni, însă este funcţional de câteva zile.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite