Heny Khelifi a adus Sahara la Cluj-Napoca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Heny Khelifi şi-a deschis o afacere la Cluj
Heny Khelifi şi-a deschis o afacere la Cluj

Tunisianul studiază medicina, însă până să termine şcoala s-a gândit să deschidă un local tradiţional, Sahara, unde nu se serveşte alcool, însă clienţii pot fuma narghilea sau se pot răsfăţa cu cele mai delicioase preparate.

„Oamenii în general când se gândesc la studenţii străini au impresia că sunt putred de bogaţi. Însă nu toţi sunt aşa. Unii părinţi fac eforturi incredibile pentru a-şi vedea fiul sau fiica medic”, îşi începe povestea Heny Khelifi. Heny a venit la Cluj în 2007 pentru a studia stomatologia, după ce absolvise medicina în Tunisia, cu gândul de a deveni chirurg de maxilo-facială.

Clujul, un oraş scump pentru tunisieni


Şi-a găsit un loc de muncă încă după primele luni după mutarea la Cluj, pentru a reuşi să se întreţină de unul singur în oraşul de pe Someş. “Prima impresie legată de Cluj? Mi s-a părut totul excesiv de scump, raportat la traiul din Tunisia. O pâine în Tunisia e echivalentul a 50 de bani”, a explicat tunisianul.

Nu a stat cu mâinile în sân, iar la începutul acestui an, a hotărât să-şi deschidă un local cu specific arăbesc, mizând pe cererea de pe piaţă şi pe numărul mare de studenţi străini din Cluj. Astfel, la câteva zile după deschiderea restaurantului Sahara, de pe strada Tipografiei, localul a fost plin ochi. „În oraş, nu prea sunt localuri de gen, de calitate. Am mizat pe asta, şi atunci succesul a venit oarecum de la sine. Am vrut să găsesc o sursă prin care să mă întreţin singur, să-i ajut şi pe ai mei”, se confesează Heny.

Fără alcool în Sahara

Printre aspectele inedite ale localului gândit de Heny este faptul că aici nu se comercializează băuturi alcoolice, se fumează narghilea şi se servesc preparate tradiţionale arabe, într-o atmosferă întreţinută de muzica orientală.

Studentul a recunoscut că în Tunisia, ţara lui natală, ar fi fost mult mai dificil să-şi deschidă o afacere, autorităţile impunând o serie de restricţii, începând de la distanţă obligatorie dintre două afaceri de acelaşi profil, pentru ca acestea să nu intre în concurenţă, până la lumina sau aerisirea localului. Chiar dacă are o afacere care funcţionează, este hotărât să renunţe la ea de îndată ce va deveni chirurg.

Se vrea medic bun, nu afacerist

„Eu am venit în România să devin un chirurg bun, nu unul de duzină şi nu să fiu afacerist, dar şi să am posibilitatea, financiar, să-mi deschid un cabinet particular, la cele mai înainte standarde”, spune tunisianul care studiază la Cluj chirurgie maxilo-facială.

Pentru a-şi îndeplini, însă, visul, Heny are un program infernal, un tur zilnic între clinica unde îşi susţine stagiul de practică, universitate şi local. Tânărul se implică la Cluj, alături de alţi doi studenţi străini chiar şi în evenimente caritabile. Astfel, miercuri 17 martie, localul medicului va găzdui un eveniment umanitar prin care toţi banii adunaţi vor fi donaţi către UNICEF, pentru ajutorarea victimelor din Haiti.

„Tranzacţia va avea loc online, pe loc, sub ochii participanţilor, pentru a nu exista dubii”, a conchis medicul.

De ce ai ales Clujul pentru studii?


Eu am terminat medicina în Tunisia, însă parţial mi-am făcut studiile în Franţa. Am avut ocazia să intru în contact cu diverse medii universitare de profil. Şi am aflat, că din punct de vedere al practicii, Clujul stă mult mai bine decât şcoala tunisiană sau chiar decât cea franceză. Mi s-a confirmat asta, odată ajuns aici.

Vrei să te stabileşti în România?

Vreau să devin un medic bun. E prematur să preconizez ce se v-a întâmpla cu mine peste ani, pentru că sunt abia în anul al patrulea de studiu. Însă, dacă îmi voi întemeia o familie, voi rămâne aici. Îmi place Clujul.

Profil:
Data şi locul naşterii: 25.08.1982, Tunisia
Educaţie: Licenţiat în medicină generală, student la Stomatologie
Starea civilă: Necăsătorit


Ce-i place: „Îmi place enorm de mult şcoala clujeană de medicină. Mă regăsesc categoric în acest stil. Îl apreciez enorm pe prof. Dr. Teofil Lung. El este pentru mine un adevărat model de profesionalism şi implicare profesională. În ceea ce priveşte mâncarea românească, sunt înnebunit după ciorba de burtă”

Ce nu-i place: „Nu-mi place faptul că viaţa e un pic prea scumpă pentru un tunisian. Aici totul e mai scump, chiriile exagerat de mari, traiul de asemenea şi salariile mult mai mici”

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite