Harta mormanelor de gunoaie din Cluj

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zonele cu depozite de deşeuri de peste 30 de mc
Zonele cu depozite de deşeuri de peste 30 de mc

Adevărul vă prezintă topul celor mai mari depozite de gunoaie din judeţul Cluj care vor fi curăţată în campania „Let’s do it, Romania“. În apropierea localităţii Luna de Sus de află cele mai mari depozite de gunoaie din judeţ, un morman de deşeuri de 100 de metri cubi şi altul de 50 de metri cubi.

Campania naţională de ecologizare „Let's do it, Romania!” se va desfăşura mâine şi la Cluj, când aproximativ 10.000 de voluntari din Cluj sunt aşteptaţi să vină echipaţi cu mănuşi şi saci de gunoi pentru a strânge deşeurile din judeţ.

Echipa „Let's do it, Romania!” a identificat peste 700 de amplasamente în arealele naturale din judeţul Cluj, totalizând peste 4.000 de metri cubi (mc).

Cei peste 1.300 de mc de deşeuri reciclabile, 1.000 de mc de deşeuri nereciclabile şi peste 1.800 de mc de materiale de construcţii vor fi adunaţi de clujenii care vor alege să facă parte din echipa de „curăţenie generală” a judeţului.

„E foarte important să mobilizăm cât mai mulţi voluntari, care să ia atitudine. Am constatat pe teren că nu turiştii fac în mod special mizerie, ci de cele mai multe ori localnicii. Fie e vorba de mentalitate, fie e greu să găseşti soluţii de gestionare a deşeurilor”, a explicat Daniel Giurgă, unul dintre coordonatorii din Cluj ai proiectului Let`s Do It Romania. 

Topul mizeriei în judeţ

Zona din apropierea târgului de maşini din Luna de Sus este „campiona” gunoaielor în judeţul Cluj. Aici au fost identificate două mormane de gunoaie de 100 de metri cubi, respectiv 50 de metri cubi.

„Unul este în spatele târgului, iar celălalt chiar în faţa Registrului Auto Român. Te sperii când vezi ce e acolo”, a declarat Mihai Savu, coordonatorul departamentului de Logistică al echipei „Let`s do it Romania“ din Cluj. Tot un depozit de deşeuri de 100 de metri cubi a fost identificat şi între Floreşti şi Gilău, pe malul Someşului.

Pe malul Someşului au mai fost găsite alte două mormane de 50 de metir cub. În zona Făget, în apropierea intersecţiei care duce spre Lacul Miceşti a fost găsit o groapă de gunoaie de 82 de metri cubi, pe când 70 de metri cubi de gunoaie vor fi adunaţi de sute de voluntari în apropierea satului Caps din comuna Valea Ierii şi în zona Băişoara.

Cei care vor să dea o mână de ajutor la curăţarea judeţului sunt aşteptaţi sâmbătă de la ora 8.00, în parcarea Iulius Mall. „Let`s do it, Romania“ este cel mai mare proiect de implicare social, care a debutat anul trecut, la nivelul întregii ţări.

La Cluj, anul trecut s-au colectat 550.000 de saci de deşeuri, cei mai mulţi la nivelul întregului proiect.

Mormane de gunoaie în judeţ

Luna de Sus – a) un morman de gunoi de 100mc , b) unul unul de 50 de mp
Între Floreşti şi Gilău (malul Someşului) – 100mc
Între Baciu şi Popeşti - 50 de metri cubi
Făget , zona Sălicea - 82 de mc
Zona Caps – 70 mc
Zona Băişoara – 70 mc
Între Săcel şi Filea de Sus – 30 de mc
Aghireşu între Laguna Albastră – 52 mc
Zona Bologa – 33 mc
Cantităţile sunt estimate în metri cubi, iar mormanele nu se află în localităţile menţionate, ci în imediata apropiere a acestora

Cifrele curăţeniei generale din Cluj

4.000 de mc de deşeuri vor fi adunate în judeţ
78.000 de lei este bugetul proiectului la Cluj, din sponsorizări
30 de primării din 81 sunt partenere în proiect, care vor mobiliza 1.700 de localnici
3250 de elevi vor fi voluntari
40 de deţinuţi de la penitenciarul Gherla se vor implica în proiect
7.000 de voluntari din Cluj şi-au confirmat prezenţa până ieri
8.00 este ora de întâlnire la Iulius Mall a celor care vor să se implice volu

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite