EXCLUSIV Hackerul clujean care a spart serverele NASA reţinut de DIICOT are doar nouă clase!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
El este hackerul clujean care a spart serverele NASA.
El este hackerul clujean care a spart serverele NASA.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au reţinut, marţi, un hacker din Cluj care a spart serverele NASA (National Aeronautics and Space Administration).

Butyka Robert, în vârstă de 26 ani, din Cluj-Napoca, a fost reţinut de procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism - Serviciul Teritorial Cluj, pentru 24 de ore.

El este acuzat de comiterea infracţiunilor de acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, perturbare gravă a funcţionării unui sistem informatic prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date şi deţinere fără drept a unui program informatic în scopul săvârşirii acestor infracţiuni, prevăzute de articolul 42, alineatele 1 şi 3, articolele 45 şi 46, alineatul 2, din Legea 161/2003.

În 12 decembrie 2010, Butyka Robert a accesat neautorizat, prin încălcarea mijloacelor de securitate, mai multe servere aparţinând NASA, precizează DIICOT. „Prin activitatea infracţională, inculpatul a perturbat în mod grav funcţionarea serverelor, prin introducerea, modificarea şi deteriorarea datelor informatice şi prin restricţionarea accesului la aceste date", adaugă sursa citată.

Surse din rândul anchetatorilor au dezvăluit că tânărul este cunoscut în mediul virtual cu porecla „Iceman“, are doar nouă clase absolvite, însă este foarte talentat în domeniul informaticii. Se pare că hackerul clujean s-ar fi lăudat prietenilor din mediul virtual că ar fi spart mii de site-uri şi că ar fi intrat şi în serverele NASA, doar pentru a-şi demonstra priceperea.

Se pare că, pentru repunerea în funcţiune a serverelor NASA, s-au cheltuit în jur de 500.000 de dolari. Surse din rândul anchetatorilor susţin că este posibil ca autorităţile americane să se îndrepte, din punct de vedere juridic, împotriva tânărului clujean, pentru recuperarea prejudiciului.

Cu ocazia percheziţiei domiciliare efectuate la locuinţa inculpatului au fost ridicate mai multe sisteme informatice. Cercetările au fost efectuate împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul BCCO Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite