Guttmann, noul preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din Transilvania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul arhitect şef al Sibiului, Szabolcs Guttmann, a devenit vineri seara noul preşedinte al Ordinului Arhitecţilor din România, filiala Transilvania. El va conduce pe cei peste 500 de arhitecţi din judeţele Cluj, Bistriţa-Năsăud, Sălaj şi Alba. Contracandidaţii lui au fost arhitecţii Eugen Pănescu şi Ştefan Marina. Guttmann a obţinut 85 de voturi, Pănescu - 54 şi Marina - 20. 

Arhitectul-şef al Sibiului, Szabolcs Guttmann,  s-a născut la Cluj, în urmă cu 49 de ani, dintr-o familie de muzicieni. El a devenit arhitect-şef la Sibiu în 2001. Ca primă măsură, Guttmann a înfiinţat, în cadrul Primăriei, „Biroul de Planificare şi Urmărire Oraş Istoric şi Monumente”. Guttmann a fost şef peste arhitectura Sibiului, când oraşul a devenit Capitală culturală Europeană, ocazie cu care s-a amenajat o mare parte din zona centrală, care are una dintre cele mai frumoase pietonale din România. Când a venit la Cluj, era în cărţi pentru postul de arhitec-şef. Guttman are un proiect de schimbare la faţă a zonei Teatrului Maghiar.

În raportul celor patru ani de mandat, Şerban Ţigănaş, fostul preşedinte al OAR Transilvania a atras atenţia asupra problemelor de criză cu care se confruntă breasla arhitecţilor, aflată într-o creştere numerică fără precedent. Dacă în anul 2008, membrii OAR Transilvania au contabilizat peste 6500 de proiecte de arhitectură, iar în anul 2009 peste 3600 de proiecte, în acest an au fost înregistrate doar puţin peste 480 de proiecte.

Citiţi mâine în Adevărul de Seară primul interviu acordat presei de către noul arhitect şef al OAR Transilvania. Guttmann doreşte întărirea breslei arhitecţilor, refacerea centrului istoric al oraşului, extinderea zonei pietonale din centru, o nouă dezbatere pentru realizarea noului plan urbanistic general şi crearea unei infrastructuri a instituţiilor culturale, în perspectiva candidaturii Clujului pentru obţinerea statutului de capitală culturală a Europei.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite