Gunoaiele de la Pata Rât vor aduce profit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O parte a gunoaielor de la Pata Rât vor fi selectate şi transformate în „rumeguş”, care se va folosi pe post de combustibil în procesul de producţie a cimentului. În timp ce firma de salubritate Brantner-Vereş se va îmbogăţi cu un leu pe metrul cub de deşeuri pe care le va vinde, clujenii vor scăpa de o mare parte a gunoaielor depozitate la Pata Rât.

Eugen Vereş, directorul companiei de salubritate, a bătut palma cu Ecovalor, companie care se ocupă cu managementul deşeurilor. Cea din urmă va cumpăra gunoiul aruncat lângă municipiu, pe care îl va transporta în judeţul Bihor, în localitatea Aleşd, unde compania deţine o staţie de tratare a deşeurilor solide. Ecovalor este interesată de deşeurile menajere uscate, sortate direct de la sursă sau într-o staţie de sortare.
Holcim va face ciment cu deşeurile clujenilor

La începutul lunii mai ar putea începe transportarea gunoaielor la staţia de tratare din Aleşd, în care Holcim şi Ecovalor au investit 4,3 milioane de euro. Instalaţia de tratare a deşeurilor solide constă într-o hală de stocare intermediară, instalaţie de mărunţire a deşeurilor, siloz de stocare temporară, instalaţie de dozare şi alimentare în cuptor a deşeurilor mărunţite.

„Întâi vom presorta deşeurile şi vom alege acele gunoaie care pot fi uscate, pentru ca mai apoi să ardă. De exemplu cartonul. Acestea vor fi transformate în rumeguş, care va fi folosit pe post de combustibil în producerea cimentului”, a explicat Laszlo Attila, reprezentantul companiei Ecovalor. El a adăugat că nu doresc arderea tuturor deşeurilor, ci doar a celor care nu pot fi reciclate.

„Cantitatea de deşeuri se va reduce cu 40%”

Gunoaiele depozitate pe rampa actuală de la Pata Rât aparţin administratorului, respectiv companiei Brantner-Vereş. Astfel, societatea poate face orice cu deşeurile, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Victor Popa. „Odată cu realizarea noii rampe, deşeurile de pe rampa veche trebuie să dispară. Directorul societăţii de salubritate a ales această metodă, prin care şi valorifică gunoaiele depozitate acolo”, a spus Popa.

„Este singura soluţie pentru această perioadă de tranziţie, pînă la deschiderea noii rampe. Pe mine toţi mă ştiu că sunt cel care face bani din deşeuri şi iată că asta fac şi acum”, a glumit Vereş. „Spun asta, dar în cele din urmă vreau doar să scap de deşeuri. Vă daţi seama, preţul va fi de un leu pe tonă sau de un leu pe metru cub”, a adăugat acesta. Vereş a anunţat că, potrivit calculelor sale, cantitatea de gunoaie de la Pata Rât se va reduce semnificativ, cu circa 40%, a spus acesta.

Pata Rât se închide în iulie

Depozitul de la Pata Rât trebuie să îşi înceteze activitatea pâna la data de 16 iulie 2010, urmând a se realiza o nouă rampa, ecologică, în cadrul proiectului „Sistem integrat de management al deşeurilor”, în valoare de 42,72 milioane de euro, din care 35 fiind asiguraţi de Uniunea Europeană, iar restul reprezintă co-finanţarea CJ Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite