CLUJ: Grijile se pot trata pe internet

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O clinică virtuală pentru tratarea anxietăţii va fi lansată, în săptămânile următoare, de cercetătorii clujeni. Clinica se numeşte „paxonline“ şi a fost prezentată, ieri seară, de către clujeanul Mircea Miclea, în cadrul unei conferinţe internaţionale de psihologie.

Profesorul Mircea Miclea a anunţat în cadrul unei conferinţe internaţionale că în perioada imediat următoare se va lansa prima clinică virtuală din ţară pentru tratarea anxietăţii. Proiectul a fost prezentat în cadrul Conferinţei Europene de Psihologia Sănătăţii – „Health in Context“ , organizată de  Universitatea Babeş-Bolyai (UBB).

Cum funcţionează?

Practic, clinica este un site unde se pot întâlni pacienţii, psihoterapeuţii şi medicii de familie. „Un pacient cu probleme de anxietate se duce pe această pagină, poate contacta un psihoterapeut, dar poate şi să parcurgă unele module prin care, dacă el face tot ce i se spune acolo, se poate trata singur”, a spus Miclea.

Pacientul, aşadar, se poate trata din faţa calculatorului, pe internet. În unele situaţii ar putea avea nevoie şi de un webcam. „De acasă sau din birou îţi poţi contacta psihoterapeutul, care te ajută să îţi rezolvi problemele de anxietate. Există însă şi instrumente validate ştiinţific cu ajutorul cărora pacienţii se pot trata singuri. Practic luăm metodele clasice, validate ştiinţific, şi le punem în mediul virtual”, a adăugat profesorul.

Şedinţe prin videochat

Potrivit psihologului, tehnologia folosită este cea mai nouă tehnologie în psihoterapie. „Pacienţii pot să fie evaluaţi pe baza unui set de întrebări, iar specialiştii îşi pot da seama care e nivelul lor de anxietate, dacă au sau nu probleme grave. După aceea, se poate continua terapia, prin videochat sau prin mail. Atunci când e cazul, se fac şi programări pentru întâlniri cu psihologul”, a adăugat profesorul.

Clinica virtuală face parte dintr-un proiect început în urmă cu câţiva ani de Asociaţia Psihologilor din România şi Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, şi se află la un pas de a fi oficial „deschisă”. În proiect sunt implicate şi Asociaţia de Ştiinţe Cognitive şi Grupul Cognitrom.

„Anxietatea a explodat din cauza crizei”

Potrivit psihologului Mircea Miclea, pe fondul problemelor apărute din cauza crizei, a crescut incidenţa problemelor psihice. „Asta se vede şi în numărul de pacienţi care ajung în cabinete. Anxietăţile au explodat, mult mai mult decât depresiile. Dacă tot timpul îţi faci griji despre ziua de mâine, la un moment dat devine o deprindere şi ajungi să îţi faci griji şi despre lucrurile despre care nu merită”, spune Miclea.
Unul din trei români suferă de anxietate pe parcursul vieţii, proporţie egală cu cea la nivelul UE. Într-un an de zile cam 12% din populaţie are o astfel de tulburare. Procentul  celor care ajung să se trateze de anxietate este între 1,5 şi 4%.

Ce este anxietatea?

Psihologul Mircea Miclea a explicat pentru „Adevărul de Seară“ ce este anxietatea: „Este o tulburare psihică. Ea se exprimă prin îngrijorări care devin patologice. Scad performanţele, se degradează relaţiile cu cei din jur şi pofta de a trăi. Aceste griji excesive devin atât de multe încât persoana care suferă de anxietate nu mai trăieşte prezentul şi vede viitorul ca fiind catastrofic. Adesea afecţiunea se somatizează, adică de la senzaţii de tristeţe, griji etc, apar probleme precum înţepenirea mâinilor, leşinuri, sau chiar atacuri de cord, atunci când boala este avansată“

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite