Grevă şi nu prea la Nokia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celor aproape 2.200 de angajaţi Nokia li s-au promis salarii compensatorii
Celor aproape 2.200 de angajaţi Nokia li s-au promis salarii compensatorii

Angajaţii externi ai fabricii Nokia de la Jucu de pe schimbul de noapte au refuzat, aseară, la intrarea în tură, să mai muncească, nemulţumiţi de situaţia incertă în care se află. Contractele acestora expiră în data de 1 noiembrie.

UPDATE  Consiliul Judeţean (CJ) Cluj se va implica în negocierile dintre sindicatele de la fabrica Nokia din Jucu şi reprezentanţii Nokia România, pentru stabilirea plăţilor compensatorii pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi, a anunţat azi preşedintele CJ, Alin Tişe.

CITEȘTE ȘI: Cum au schimbat soarta Reșiței grevele istorice care au speriat vestul

Preşedintele CJ Cluj a declarat, astăzi, că va convoca joi dimineaţă comisia Nokia decisă de consilierii judeţeni şi se va analiza contractul semnat cu Nokia. „Ne vom implica şi în discuţiile dintre sindicate şi conducerea Nokia România privind negocierea salariilor compensatorii pentru angajaţii care vor fi disponibilizaţi. Discuţiile sunt în jurul acestor salarii, în condiţiile în care nu sunt prinse în contractul colectiv de muncă. Va trebui să vedem în ce măsură vom putea să îi determinăm pe cei de la Nokia să acorde aceste salarii. Comisia de la CJ Cluj va analiza, în baza contractului, şi în ce măsură putem să obţinem despăgubiri pentru autorităţile judeţene care au făcut investiţii de 15,5 milioane de euro necesare fabricii de la Jucu", a declarat Alin Tişe, informează Mediafax.

În cadrul şedinţei se va analiza baza legală prin care CJ Cluj să poată cere Nokia acordarea de despăgubiri. Tişe s-a întâlnit, miercuri dimineaţă, cu liderii celor două sindicate de la Nokia, Valentin Ilcaş şi Cristian Copil, care au cerut sprijinul CJ Cluj.

Valentin Ilcaş, preşedintele Sindicatului „Nokia Metal", a declarat că sindicaliştii au dorit să vadă în ce măsură CJ Cluj se poate implica în rezolvarea problemei sociale a salariaţilor de la fabrica Nokia din Jucu. „Scopul întâlnirii a fost să vedem în ce măsură autoritatea publică de la nivelul judeţului Cluj este implicată în rezolvarea problemei sociale a salariaţilor de la fabrica Nokia din Jucu, să vedem în ce măsură putem fi ajutaţi în demersul nostru de către autoritatea publică şi dacă există preocupări în a găsi soluţii în vederea sprijinirii demersurilor sociale. Există deschidere la nivelul CJ Cluj şi acordul ca atunci când noi solicităm să fim sprijiniţi să ni se acorde acest sprijin. Oamenii de la fabrică trebuie să ştie că cineva se luptă pentru ei să aibă o protecţie socială", a spus Ilcaş.

Liderii celor două sindicate de la fabrica Nokia din Jucu, Valentin Ilcaş şi Cristian Copil, vor avea, astăzi, o nouă rundă de negocieri cu conducerea Nokia România privind salariile compensatorii care vor fi acordate angajaţilor ce urmează să fie disponibilizaţi.

Nokia închide fabrica de la Jucu. 2.200 de oameni rămân fără loc de muncă

Consiliul Judeţean Cluj a aprobat, joi, într-o şedinţă ordinară, înfiinţarea unei comisii care să analizeze contractul cu compania Nokia, pentru a se vedea cum pot fi recuperate o parte din sumele alocate de statul român pentru fabrica din Jucu, estimate la 20 de milioane de euro.

Conducerile celor două sindicate de la fabrica Nokia din comuna Jucu au început, luni, negocierile cu reprezentanţii companiei pentru a stabili cuantumul compensaţiilor care urmează să fie acordate angajaţilor disponibilizaţi după închiderea fabricii.

Muncitorii angajaţi pe perioadă determinată la Nokia au cerut aceleaşi drepturi şi salarii compensatorii de care beneficiază şi colegii lor, angajaţi interni ai companiei. „Am intrat în tură la 19.00 şi am refuzat cu toţii să muncim. La 19.30, au şi venit şefii, să ne anunţe că vom primi salarii compensatorii, pe noiembrie şi decembrie", a declarat unul dintre muncitorii angajaţi pe perioadă determinată, care a ieşit în această dimineaţă din tură.

Câteva sute de angajaţi pe perioadă determinată la fabrica din Jucu, care au aflat că nu vor mai putea munci până la începutul lunii decembrie a acestui an, ci cu o lună mai puţin, fiind nevoiţi să-şi întrerupă activitatea în data de 1 noiembrie, sunt decişi să declanşeze astăzi greva, dacă nu vor primi lămuriri şi răspunsuri concludente de la conducere cu privire la întreaga situaţie creată.

Contractul colectiv de muncă semnat, la începutul acestui an, de liderii celor două sindicate de la fabrica din Jucu cu reprezentanţii Nokia România nu prevede acordarea de plăţi compensatorii în cazul disponibilizărilor colective, susţin surse din rândul angajaţilor fabricii.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite