Grădina unui castel francez, amenajată de clujeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Patru studenţi clujeni vor lua parte la amenajarea unui domeniu francez de patru milioane de euro situa în celebra Vale a Loarei. Ei s-au calificat în finala unui concurs de proiecte ce prevede „desenarea” curţii şi a grădinii de o sută de mii de metri pătraţi a castelului Huardiere, de pe Valea Loarei.

În această vară, tinerii se vor afla pe domeniul deţinut de Angela Crăciun, singurul cetăţean român proprietar al unui castel în Franţa, pe Valea Loarei, pentru a amenaja un domeniu care se întinde pe nu mai puţin de o sută de mii de metri pătraţi. Proprietatea deţinută de româncă a fost evaluată la patru milioane de euro şi a fost declarat parte a patrimoniului mondial UNESCO.

Aceasta a lansat, în urmă cu trei luni, o idee provocatoare universităţilor din întreaga lume: un concurs de proiecte pentru „desenarea” grădinii şi a curţii sale în stil „á la francaise”.

Clujenii vor lucra pe proiectul ruşilor

În competiţie s-au înscris zeci de studenţi peisagişti şi arhitecţi din întreaga lume. Printre aceştia s-au numărat şi Teodora Morar, Norbert Butuza, Raul Bariţchi şi Tiberius Paul Savu, stundeţi la peisagistică în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca. Au intrat în finală şi, deşi au avut unul din cele mai inedite şi provocatoare proiecte, spre surprinderea tuturor clujenii nu au câştigat, însă, fiind finalişti, vor face parte din echipa care va amenaja domeniul de vis al româncei.

Ruşii au fost cei care au primit „cheia” amenajării domeniului pe care se află palatul. „În această vară vom vizita Huardiere. Vom face parte din echipa de supraveghere plus aplicare a proiectului realizat de studenţii din Rusia”, ne-a spus Norbert Butuza, liderul echipei clujene. Lucrările vor dura circa un an.

Ideea clujenilor: grădină în patru anotimpuri

Proiectul celor patru studenţi clujeni, o grădină în stil francez, intitulat „The Virgo's Garden”, presupunea amenajarea grădinii şi a curţii după cele patru anotimpuri. Deşi nu a fost ales câştigător, conceptul acestuia a încercat să păstreze o coeziune arhitectonică între Castel şi grădină.

„Am împărţit domeniul în patru şi fiecare parte urma să fie amenajată după cele patru anotimpuri. În grădina de iarnă am propus un amfiteatru, iar în cea de toamnă un labirint”, ne-a povestit Butuza. Acesta susţine că în partea din faţă a castelului, echipa a ales să planteze viţă de vie. „Fiind un domeniu atât de mare, castelul ar fi putut avea chiar vinul lui”, a adăugat acesta.

image

Piesa de rezistenţă a proiectului a reprezentat-o un mic pod, în partea din faţă a palatului, amplasat în capătul căii de acces către castel. „De-o parte şi de alta a drumului sunt plantaţi nişte copaci înalţi şi ne-am gândit că ar ieşi foarte bine în evidenţă podul din capătul aleii”, ne-a mai povestit acesta.

Munca de documentare şi proiectarea le-a luat studenţilor trei luni. „Timpul a fost destul de scurt dar ne-am încadrat în deadline”, a precizat Norbert. Clujeanul spune că nu ştie câtă libertate va avea echipa sa în aplicarea proiectului ruşilor, cel desemnat câştigător, însă cu siguranţă îşi vor impune punctul de vedere.

În realizarea proiectului, cei patru au lucrat pe profil agronomic, peisagistic, urbanistic, geografic, de mediu, geologic, chiar şi minerit, pentru analiza solului.

Frâu liber imaginaţiei studenţilor

Proiectul demarat de Anhela Crăciun va fi sponsorizat din surse proprii, deoarece românca şi-a propus să investească în artă, dorind să transforme castelul pe care îl deţine într-o pepinieră naturală, dar organizând aici, în acelaşi timp, evenimente culturale, dar şi mondene sau exclusiviste, cum ar fi expoziţiile, proiecţiile de film sau chiar spectacole şi nunţi.
Castelul Huardiere (foto) este situat la 140 de kilometri de Paris, în Sully-sur-Loire, şi face parte din lista celor 27 de obiective incluse de Franţa pe lista monumentelor UNESCO.

„În această vară vom vizita Huardiere. Vom face parte din echipa de supraveghere plus aplicare a proiectului realizat de studenţii din Rusia”

Norbert Butuza, student

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite