Cluj: Giganţii poluatori au fost răpuşi de normele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Giganţii poluatori au fost răpuşi de normele europene
Cluj: Giganţii poluatori au fost răpuşi de normele europene

Marile societăţi poluatoare din judeţul Cluj care nu s-au putut conforma normelor UE au fost nevoite să-şi sisteze activitatea

Potrivit directorul coordonator adjunct al Comisariatul Regional al Gărzii de Mediu Cluj (CRGMC), Viorel Pleşa, citat de Agerpres, producătorul de lactate Napolact, parte a grupului olandez Friesland Foods, şi-a închis, încă din 2008, unitatea de la Huedin, care evacua apele neepurate, rezultate în procesul tehnologic, în canalizarea oraşului.

În 2009, combinatul Mechel (fost „Industria Sârmei”) din Câmpia Turzii nu mai poluează râul Arieş, în schimb, la Protan Dej şi la Someş Dej nu sunt încă finalizate programele de protecţie a mediului.

Referindu-se la depozitele urbane de resturi menajere Pata Rât şi Cetan Dej, reprezentantul CRGMC a precizat că termenul prevăzut pentru închiderea acestora este 16 iulie 2010, în timp ce pentru depozitele din extravilanul oraşelor Gherla, Câmpia Turzii, Huedin şi Turda termenul este 16 iulie 2012.

Master Planul „Sistem integrat de management al deşeurilor în judeţul Cluj” este derulat prin Programul Operaţional Sectorial (POS) Mediu  şi va fi finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională. Obiectivul general al POS Mediu este îmbunătăţirea standardelor de viaţă ale populaţiei şi a standardelor de mediu vizând, în principal, respectarea aquis-ului comunitar de mediu, a subliniat oficialul CRGMC. 

Austria e departe

Viorel Pleşa a arătat, în context, că Garda de Mediu Cluj primeşte zilnic reclamaţii din partea populaţiei privind încălcarea unor norme de protecţie a mediului. Din păcate, în soluţionarea unor astfel de cazuri instituţia are, frecvent, întârzieri, pentru că nu dispune de personalul de care are neapărat nevoie.

„Tot ce nu mai este bun în gospodărie se abandonează la margine de drum sau pe albia râurilor, iar până vom avea un mediu curat, precum este în Austria, de pildă, se cer derulate programe susţinute de conştientizare a locuitorilor fiecărei zone privind aportul lor la ocrotirea naturii, la gestionarea deşeurilor gospodăriei dar şi a celor rezultate din construcţii”, susţine directorul coordonator adjunct, adăugând că în ultimele luni CRGMC a aplicat sancţiuni totalizând peste 100.000 de lei pentru neconformarea la legislaţia de mediu, atât persoanelor juridice, cât şi persoanelor fizice.

În schimb, controalele planificate trebuie efectuate în termenele stabilite, a subliniat Viorel Pleşa amintind, în context, că în judeţul Cluj a fost sistată depozitarea la toate gropile de gunoi neconforme cu normele prevăzute de UE, iar situaţia este reverificată la faţa locului, în aceste zile.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite