Gheorghe Ialomiţeanu: „Nu am reuşit să vă ajutăm cât aţi fi avut dumneavoastră nevoie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gheorghe Ialomițeanu, ministrul Finanțelor
Gheorghe Ialomițeanu, ministrul Finanțelor

Ministrul Finanţelor, prezent astăzi la Cluj la o întâlnire cu marii contribuabili locali, are veşti proaste - salariile s-ar putea să nu revină la normal în 2012, iar contribuţiile sociale pentru angajatori vor rămâne la acelaşi nivel.

Gheorghe Ialomiţeanu, ministrul Finanţelor Publice, susţine că ieşirea din recesiune e confirmată de creşterea de 1,5% înregistrată. Totuşi, prognoza economică pentru anul viitor ar putea fi revizuită din cauza exporturilor către Spania, Italia şi Franţa. „Nu vom pune în pericol politica de investiţii pentru a veni cu măsuri populiste, chiar dacă este an electoral. Dacă nu vom reuşi să revenim cu salariile în 2012 sau procentul va fi mai mic, acest procent va fi datorită politicii sănătoase de a da bani pentru investiţii. Sigur că dumneavoastră, mediul de afaceri, v-aţi aşteptat să venim cu o serie de măsuri pentru a vă ajuta. Vreau să vă spun că au fost măsuri, tot felul, dar nu am reuşit să vă ajutăm cât aţi fi avut dumneavoastră nevoie. Noi asigurăm cei mai mulţi bani pentru investiţii pentru că noi considerăm că aşa putem să trecem mai uşor peste această perioadă", susţine Ialomiţeanu. Printre măsurile luate în beneficiul marilor contribuabili, ministrul a menţionat programul Prima Casă şi programul Kogălniceanu, care constă în acordarea unei linii de credit de maximum 125.000 de lei pe an pentru IMM-uri.

De asemenea, Ialomiţeanu a spus că printre măsurile luate pentru a sprijini mediul de afaceri se află şi Ordonanţa privind scutirea la plată a penalităţilor de întârziere: „Legat de ajutorul pentru am venit cu eşalonarea la plată şi anularea de 100% a penalităţilor. Noi nu avem interesul să încasăm penalităţi şi majorări". Totuşi, Dan Maier, directorul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Satu Mare, susţine că puţini agenţi economici vor beneficia de aceste măsuri: „La nivel de judeţ am făcut o inventariere a agenţilor economici care pot să beneficieze de aceste facilităţi şi cred că nu vor fi foarte mulţi. Sunt aspecte legate de tehnica de aplicare a măsurilor de reducere şi scutire a penalităţilor. Modul de stingere trebuie să respecte un anumit procedeu, stabilit prin actele normative. Presupune să aibă lichidităţi financiare ca să opată să se încadreze în condiţiile impuse - debitele la 31 august să le achite din proprie iniţiativă şi nu prin măsură de executare silită. Obligaţiile curente rezultate după data de 1 septembrie trebuie plătite, iar având în vedere contextul economic e foarte greu să beneficieze de aceste facilităţi".

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite