Cluj: Gheorghe Petrov, clujeanul care dezgroapă morţii comunismului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: Gheorghe Petrov, clujeanul care dezgroapă morţii comunismului
Cluj: Gheorghe Petrov, clujeanul care dezgroapă morţii comunismului

Arheologul a deshumat, până acum, 16 oameni împuşcaţi fără judecată de agenţii Securitate.

Gheorghe Petrov este subiect de scenariu în sine. Dacă un regizor ar dori să facă un film despre el, acesta ar începe şi s-ar sfârşi într-o pădure, pe o margine de şanţ, sau într-un vârf de munte, acolo unde clujeanul merge să caute morţi.

Oameni care au fost îngropaţi noaptea, după ce au fost împuşcaţi pe la spate de securişti, victime ale comunismului ce, după zeci de ani, sunt reînhumate şi îngropate creştineşte, în cimitirele satelor.

Arheologul s-a alăturat echipei Institutului de Cercetare a Crimelor Comunismului din România (IICCR) în vara lui 2006, când a fost chemat să participe la deshumarea lui Iuliu Maniu, ale cărui oseminte se bănuia că sunt îngropate la Cimintirul Săracilor de la Sighet. Nu l-a găsit, însă şi-a descoperit, atunci, o nouă pasiune, aceea de a dezgropa adevărul.

Arheologul a decis, astfel, să fie detaşat de la Muzeul de Istorie la IICCR, unde este mâna dreaptă a lui Marius Oprea, preşedintele institutului. A ajuns, astfel, să fie singurul român care face arheologie contemporană.

Dincolo de cadavre, Petrov descoperă poveştile de viaţă ale victimelor, fiecare unică în felul ei. „Niciun caz nu seamănă cu celălalt, însă toţi au un numitor comun – moartea. Când afli povestea fiecăruia, te îngrozeşti. Cea mai terifiantă poveste ce-mi vine în minte e cea de la Teregova, unde, după ce au fost împuşcaţi mai mulţi oameni din sat, doi dintre ei au fost răstigniţi de un nuc, în faţa primăriei, şi lăsaţi acolo o săptămână...”, povesteşte arheologul. 

Gheorghe Petrov a fost, la rândul lui, anchetat de Securitate, pe când era student în anul II la Istorie. Cu o urmă de satisfacţie, îşi aminteşte cum a trimis trei scrisori anonime la televiziunea publică şi la comitetul central al partidului, prin care îşi exprima simpatia faţă de monarhie, şi susţinea că Nicolae Ceauşescu nu ar trebui să conducă ţara.

A fost descoperit de securişti după un an, când l-au chemat la Miliţie să dea declaraţii. „M-au ţinut două zile în arest, fără mâncare, mi-au făcut percheziţie acasă, şi au vorbit cu mine ca şi cu un gunoi, în timp ce mă puneau să citesc Scânteia”, povesteşte Petrov. 

Odată cu mediatizarea activităţii ICCR, Gheorghe Petrov este bombardat de rudele victimelor. În mintea lui se succed nume de securişti, criminali, chiaburi, turnători şi martori. Sunt prea mulţi, însă, pentru un singur om. „Uneori mă întreb « chiar am ajuns să mă ocup singur de morţii unui întreg regim?»”, mărturiseşte cercetătorul.

Care este cea mai mare satisfacţie pe care o aveţi după ce dezgropaţi aceste victime?
Faptul că urmaşii lor îi pot îngropa creştineşte, că primesc măcar recunoştinţa morală, dacă nu cea legală. Oamenii ne pomenesc în biserică, şi ne primesc cu lacrimile în ochi, în timp ce ne indică unde au fost îngropaţi cei impuşcaţi de securişti.

Aveţi sprijinul statului în ceea ce faceţi?
Cu ţârâita. Suntem singurii care scriu istoria de pe teren, nu din birou. Până anul trecut, mergeam la dezgropat morţi cu o Dacie veche de 31 de ani. Acum, nu mai avem bani pentru salarii, pe noiembrie şi decembrie.

Ce-i place: Gheorghe Petrov spune că nu prea are timp liber, şi atunci când îl are, stă în faţa calculatorului, sau transcrie interviuri. În prezent, lucrează la o carte, pe care o scrie în colaborare cu Marius Oprea, şi care va fi publicată anul viitor.

Ce nu-i place:
Că în 1990 nu s-a instaurat Monarhia. „Ar fi trebuit să fim monarhie, şi să începem să dezgropăm comunismul atunci, când încă era proaspăt, când criminalii şi torţionarii erau încă în viaţă, iar martorii îi găseai la tot pasul”

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

Adevarul Cluj | Create Your Badge

image
image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite