Reportaj emoţionant: Georgian Tobă a jucat alături de marii fotbalişti ai lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georgian Tobă este unul dintre cei mai promiţători jucători români
Georgian Tobă este unul dintre cei mai promiţători jucători români

Mijlocaşul Universităţii Cluj, Georgian Tobă, a participat, în urmă cu patru ani la „Pepsi World Challenge România“, unde a avut ocazia să joace fotbal alături de nume precum Beckham, Ronaldinho, Roberto Carlos sau Henry. Într-un reportaj emoţionant acordat site-ului oficial, acesta a povestit detalii picante legate de întâlnirea lui cu marile staruri ale lumii

Acum, că a trecut de perioada visurilor de juniorat, Tobă speră să fie mai mult decât un colecţionar de suveniruri. Vrea să fie, alături de colegii de la "U", un colecţionar de trofee. La doar 21 de ani a stat la masa “vedetelor” fotbalului mondial. A jucat pe Copacabana, a ajuns în Egipt, a fost pe San Siro, Old Trafford şi are câteva suveniruri de pus în ramă.

Povestea lui Tobă începe în urmă cu patru ani. Pe atunci junior la Şcoala de Fotbal “Gică Popescu”, mijlocaşul s-a înscris la preselecţiile Pepsi World Challenge România. A trecut mai multe faze preliminare şi a ajuns în faza finală. Împreună cu un alt copil din Timişoara, a fost desemnat câştigător. Premiul, vorba reclamei: „nepreţuit“!. Timp de şase săptămâni, a avut ocazia să se pregătească alături de fobalişti precum Ronaldinho, Beckham, Henry, Roberto Carlos, Nesta sau Garry Neville.

 Primul pas, Barcelona

În capitala Catalunyei, Tobă a dat nas în nas cu Ronaldinho, aflat în cea mai bună perioada a carierei sale. În ritm de samba, cu zâmbetul pe buze, brazilianul i-a fermecat pe tinerii fotbalişti. “Aveam mari emoţii, urma să ne întâlnim cu unul dintre cei mai mari fotbalişti din toate timpurile. A apărut şi a început să jongleze cu balonul. În acelasi timp, organizatorii i-au făcut o surpriză, chemând în sala de sport o trupă de samba chiar din Brazilia. A fost o experienţă incredibilă pentru mine şi pentru ceilalţi participanţi la turneu. Şi era doar începutul”, istoriseşte jucătorul Universităţii Cluj.

După cateva zile petrecute în oraşul lui Gaudi, Tobă a ajuns în Anglia, la Londra, după care la Manchester.

 Pe “Teatrul Viselor”

Căpitanul lui Manchester United, Garry Neville, i-a insuflat spiritul britanic de luptă. “Un model de urmat. Este un profesionist desăvârşit”, spune Tobă. La invitaţia internaţionalului englez, Tobă, alături de restul copiilor selectionaţi, a asistat la derbiul Manchester United – Liverpool. Victoria le-a aparţinut “diavolilor roşii”. “Eu ţineam cu Liverpool, dar a bătut Manchester cu 1-0, din păcate. Oricum, nu toată lumea are şansa să vadă un asemenea joc, un asemenea spectacol”, adaugă fotbalistul. 

 Tricou de la Henry

Aventura continuă pe malul Nilului, la Cairo, nume predestinat campionilor (în traducere, Cairo – „cea învingătoare”). La antrenamente şi-a făcut apariţia Thierry Henry, pe atunci la Arsenal Londra. “Era un exemplu pentru noi toţi. Ne povestea fragmente din viaţa lui, din cariera lui. Mă gândeam altfel la Henry, credeam că este arogant. În schimb, l-am găsit foarte volubil, deschis şi apropiat. Îi plăcea să vorbească deschis”, ilustrează Tobă prima întalnire cu francezul. „Henry era prezent la fiecare antrenament, iar într-o zi a apărut cu tricouri de la Arsenal. Mi-a făcut cadou unul, cu numele meu imprimat pe spate şi numărul pe care îl avea el la Arsenal, numarul 14. În plus, era şi semnat de el. A fost o surpriză imensă.”

Din Egipt, Toba s-a intors inapoi in Anglia, la Londra, cu Henry. Atacantul francez le-a mai facut surpriza tinerilor fotbalisti, ducandu-i la cumparaturi intr-un mall londonez. “Era frig si ploua. Henry ne-a scos la shooping si a platit el tot. Ne-a cumparat fulare, caciuli, veste si alte accesorii. Ii facea placere sa faca cadouri”, spune Toba.

 Golgheter pe Copacabana

De pe “bătrânul continent” , de la frigul şi ploaia londoneză, Tobă a ajuns pe nisipurile din Rio de Janeiro. În rol de gazdă: Roberto Carlos. Suprafaţa de joc: Copacabana. Fostul fundaş al naţionalei Braziliei a organizat un turneu pe nisipurile din Rio, acolo unde se formează şi se dezvoltă talentul nativ al jucătorilor brazilieni. Tobă a câştigat titlul de golgheter, primind aprecieri din partea fostului mare internaţional cariocas. „Au fost 12 ţări participante la concurs. Aici am jucat fotbal pe plajă cu Roberto Carlos. La finalul competiţiei s-a tras linie şi se pare că am ieşit golgheter cu 13 goluri.”

 Tricouri de la Milanul lui Ancelotti

„Am fost şi la Milano. Am tricou semnat de toată echipa”, continua Toba. La baza sportivă Milanello, una dintre cele mai apreciate din Europa, participanţii la concurs au fost întâmpinaţi de Leonardo. „Înainte de meciul Milan – Treviso ne-am strâns toţi care eram acolo, a venit la noi Leonardo şi ne-a spus să ne bucurăm de acest meci, pentru că vom avea ce urmări. A adăugat că la finalul partidei vom avea parte de o surpriză. S-a terminat meciul şi ne-am trezit cu Nesta în încăpere, după care primesc tricou semnat de toată echipa lui AC Milan. Uite, asta-i semnătura lui Ancelotti”, spune cu mândrie Tobă. „Eram un copil şi mă bucuram enorm, nu credeam vreodată ca voi primi aşa ceva. Astea sunt cele mai frumoase cadouri, cele mai frumoase amintiri.”

Lovituri libere cu Beckham

Periplul ajunge la final. Şi unde altundeva dacă nu în Madrid, în fieful marelui Real. „Beckham ne-a arătat cum să batem lovituri libere. Era maestrul loviturilor, toată lumea ştie asta. Am primit de la el al treilea tricou, cel cu naţionala Angliei. Uite şi autograful”, completează Tobă, indicându-l în acelaşi timp cu mâna dreaptă. „Aveam o poartă şi trebuia să şutăm în vinclu, în lateral, în diferite poziţii pentru care primeam puncte. După ce-am executat o serie m-am trezit că primesc tricou. Am făcut şi poze cu el. Ulterior, le-am primit acasă, prin curierat. Am rămas fără cuvinte. Sunt un norocos”, încheie Tobă. Ajuns în vară la Universitatea Cluj, Tobă visează să facă performanţă în tricoul „studenţesc”. Peste cinci ani se vede evoluând cu „U” Cluj în Europa.

Sursa reportajului: universitateacluj.ro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite