Cluj: „George Enescu” deschide stagiunea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cluj: „George Enescu” deschide stagiunea
Cluj: „George Enescu” deschide stagiunea

Austriacul Sascha Goetzel va dirija astăzi un concert simfonic de muzică românească la Academia de Muzică. Sub bagheta sa, orchestra Filarmonicii de Stat Transilvania va repeta miercuri concertul la Ateneul Român

Filarmonica de Stat „Transilvania” revine în forţă în prima zi din septembrie, cu un concert al renumitului dirijor Sascha Goetzel. Parte a Festivalului Internaţional „George Enescu”, concertul de astăzi din Sala Studio a Academiei de Muzică va fi repetat în aceeaşi formulă, joi, 3 septembrie, la Ateneul Român din capitală.

Preţul unui bilet întreg la concertul din această seară este de 20 de lei, iar cel cu reducere este de 10 lei.
Celelalte trei evenimente din cadrul Festivalului care sunt aduse la Cluj vor avea loc la mijlocul lunii, în 11, 13 şi 15 septembrie. Atunci vor concerta violoniştii Remus Azoiţei, laureat al Festivalului la ediţia din 1999 şi Vlad Stănculeasa, laureat al ediţiei 2007.

De la Viena, în studioul Academiei de Muzică

Dirijorul austriac Sascha Goetzel a mai susţinut spectacole la Cluj în mai multe ocazii, spune directorul Filarmonicii, Marius Tabacu. Potrivit acestuia, Sascha Goetzel a colaborat în mai multe rânduri cu Cornel Ţăranu şi formaţia sa, Ars Nova.

Concertul din această seară cuprinde exclusiv muzică simfonică românească, cu câte o lucrare din Sigismund Toduţă, M. M. Celarianu, C. Ioachimescu şi Theodor Grigoriu. Sascha Goetzel s-a născut în capitala Austriei, iar lecţiile de vioară le-a început de la vârsta de şase ani cu tatăl său.

Absolvent al Academiei de Muzică din Graz, Sascha a făcut parte pentru mai mulţi ani din Orchestra Filarmonicii din Viena.
Trecerea la dirijat a fost susţinută prin bursa de la Tanglewood Music Festival şi Rotary International Scholarship Award, însă a mai dirijat şi Vienna Chamber orchestra. A mai dirijat Berlin Symphony, City of Birmingham Symphony Orchestra sau Luxembourg Philharmonic.

Alte nume mari

În prim-planul concertului de astăzi vor mai fi tenorul Ovidiu Daniel, baritonul Cristian Hodrea, Daniel Kientzy la saxofon şi Sherban Lupu la vioară.

Acesta din urmă este de origine română şi în prezent este profesor de vioară la Universitatea din Illinois din Statele Unite ale Americii şi concert-maestru asociat al Operei din San Francisco. Sherban Lupu este unul dintre cei mai mare specialişti din lume în muzica lui George Enescu.

La Academie

Directorul Filarmonicii de Stat Transilvania, Marius Tabacu, spune că spaţiul de concert a fost ales pentru că este potrivită concertelor camerale, iar în urma unei colaborării cu Academia de Muzică, aici vor fi susţinute toate concertele camerale din această stagiune. „Probabil vom putea aduce mai multe concerte din cadrul Festivalului George Enescu dacă vom avea un sediu al Filarmonicii. Dar mai întâi să avem sediul şi vom vedea atunci”, a spus Tabacu.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ


Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS sau contactează-ne prin e-mail ori Yahoo! Messenger folosind butoanele din stânga

image
image
image
image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite