Gara Nokia din Cluj este alimentată cu energie solară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Naţională de Căi Ferate "CFR" SA a pus în funcţiune primul "punct de oprire feroviar" alimentat cu energie solară, acesta fiind amenajat în halta Jucu de Jos, pe linia CF Apahida - Dej, judeţul Cluj, în zona parcului industrial Tetarom unde este amplasată fabrica Nokia.

Citeşte şi În „Gara Nokia” nu opreşte niciun tren

Primul punct de oprire feroviar alimentat cu energie solară a devenit funcţional începând cu 15 septembrie, acesta fiind amenajat în halta Jucu de Jos, pe linia CF Apahida - Dej, judeţul Cluj. Amenajarea s-a realizat în perioada 2008 - 2010, lucrările fiind finanţate din fonduri proprii ale companiei. Valoarea lucrărilor de amenajare este de 950.239 de lei, potrivit CFR.

Energia produsă de celulele fotovoltaice montate pe acoperişul staţiei modernizate cu aproape un milion de lei deserveşte panoul de afişaj cu numele haltei şi reflectoarele de pe peron, dotate cu senzori de mişcare.

Pentru persoanele care călătoresc cu trenul şi coboară sau urcă din/în punctul de oprire Jucu de Jos a fost amenajat un peron din platelaj metalic, acoperit cu copertină realizată pe schelet metalic, cu învelitoare din tablă cutată şi policarbonat, dotată cu sistem de colectare şi evacuare a apelor.

De asemenea, accesul la peron se face prin intermediul unor scări din beton, iar pentru persoanele cu dizabiliăţi a fost construită o rampă specială.

image

"Având în vedere poziţia relativ izolată a parcului industrial, respectiv distanţele mari faţă de reţelele de utilităţi existente, precum şi suprafaţa mare a acestuia, alimentarea cu energie electrică este posibilă prin intermediul unor celule fotovoltaice cu acumulatori, precum şi senzori de detecţie a materialului rulant şi a publicului călător", au spus reprezentanţii CFR.

Reprezentanţii companiei au precizat că principalele avantaje prezentate de acest sistem sunt autonomie, indiferent de condiţiile meteo, durată mare de viaţă, sistem ecologic, funcţionare la temperaturi de lucru de minus 30 grade C - plus 50 de grade C, acumulatori care nu necesită întreţinere, funcţionare independentă de alte reţele de alimentare şi energie electrică gratuită prin intermediul panourilor solare.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite