Cluj: Gamerii profesionişti, afectaţi de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Împătimiţi de jocuri pe calculator din toată ţara s-au strâns în acest sfârşit de săptămână la cea de-a patra ediţie a concursului Dota Allstars. Dotat cu premii în valoare de 5.800 de lei, concursul a atras peste 20 de echipe din Cluj-Napoca şi alte oraşe.

Tineri împătimiţi ai unuia dintre cele mai jucate jocuri pe calculatoare, Warcraft III, îşi petrec acest sfârşit de săptămână într-un „colţ" de la intrarea în Iulius Mall. La start s-au înscris 24 de echipe formate din câte cinci jucători, mulţi dintre ei veniţi din toată ţara. Aceste au intrat pe baza unui bon de cumpărături de minimum 60 de lei de la magazinul care sponsorizează evenimentul şi concurează pentru premiile în valoare de 5.800 de lei.


Centrul comercial din Gheorgheni găzduieşte cea de-a patra ediţie a deja consacratului concurs Dota Allstars, care se bazează pe cea mai populară variantă a jocului care a captivat milioane de tineri jucători din lumea întreagă.

Amestec de amatori şi semi-profesionişti

Chiar dacă toţi recunosc că nivelul echipelor româneşti de gaming nu se ridică la nivelul celor din alte ţări, jucătorii români speră ca „timpul pierdut" să îi ajute pe viitor în găsirea unui loc de muncă în acelaşi domeniu.

„Ştiu de echipe din Coreea de Sud care câştigă 15.000 de dolari pe lună jucându-se. Tot acolo am auzit că există universitate de gaming", spune Gabriel Giurgiu, unul dintre jucătorii echipei XS care concurează astăzi şi mâine la Iulius Mall. Tânărul în vârstă de 24 de ani renunţă treptat la valul de ore petrecute în faţa calculatorului pentru că trebuie să se concentreze şi pe alte lucruri în viaţă, după cum recunoaşte.

A rămas însă cu amintiri de la competiţiile majore la care a participat pe vremea când făcea parte din cea mai apreciată echipă de gameri din România, TeG. După faza pe Europa a competiţiei ESWC desfăşurată în Franţa şi unde TeG a ocupat locul cinci, Gabriel Giurgiu a petrecut anul trecut câteva zile în San Jose, California, la faza mondială a competiţiei. Echipa care a reprezentat România s-a clasat atunci pe locurile cinci-opt.

Sponsorii s-au retras

Una dintre principalele favorite la competiţia de la Cluj este echipa bucureşteană Total Gamers. „Finanţatorul echipei", Mihai Păunescu, a venit şi el să-şi susţină colegii. A jucat şi el, dar numai la nivelul amator, pentru a cunoaşte jocurile. Este administratorul platformei Garena, unde joacă majoritatea jucătorilor români. Banii care îi investeşte în susţinerea echipei îi obţine însă de la firma de internet Titannet, unde este asociat.


Unul dintre jucători, Cristian Caramitru, are 20 de ani şi este student la Academia de Studii Economice din capitală. Spune că numărul concursurilor şi implicit al premiilor a scăzut considerabil în ultima perioadă, o dată cu criza financiară, când firme precum Intel au renunţat să-i mai sponsorizeze pentru deplasări la concursuri din ţară.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite