Galeriile U Cluj şi CFR Cluj, obiect de cercetare la universităţile din România şi Ungaria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Galeria U Cluj
Galeria U Cluj

Florin Faje, un masterand de la Facultatea de Sociologie a Universităţii Babeş Bolyai, şi-a ales o temă de cercetare absolut inedită. El a studiat timp de patru ani galeriile de fotbal ale celor două mari echipe din Cluj-Napoca: Universitatea şi CFR.

Lucrarea de licenţă pe această temă făcută la Universitatea Babeş Bolyai a fost continuată de o disertaţie redactată la Universitatea Central Europeană din Budapesta. „Eram în ultimul an de facultate la Sociologie şi nu ştiam ce temă să-mi aleg. Coordonatorul licenţei m-a întrebat atunci ce îmi place să fac şi i-am răspuns sincer că îmi place fotbalul, îmi place să urmăresc meciurile la televizor şi să merg pe stadion. Aşa că profesorul mi-a spus: Excelent, atunci de asta te vei ocupa!". Cu suporterii U Cluj s-a întânit în Mărăşti în Groapă, adică în zona Expo Transilvania, iar cu cei de la CFR s-a întâlnit la cafeneaua de lângă stadionul din Gruia. Studiul a fost făcut pe baza a zeci de interviuri realizate cu 50 de suporteri de la cluburile de fotbal U şi CFR.

Fan CFR: „Nu mi-am imaginat vreodată că poate exista atâta ură între fanii U şi CFR"

Lucrarea debutează cu una din cele mai pertinente observaţii făcute chiar de fani "Obişnuiam să merg la meciurile Universităţii pentru că era o echipă clujeană. Niciodată nu mi-am imaginat ca ar putea exista atâta ură între suporterii celor două echipe.


FLORIN FAJE

Totul a început cu radicalizarea atitudinii fanilor U. Cunosc mulţi fani U mai în vrâstă cu care mă mai întâlnesc, dar aceşti fani din vechea generaţie sunt daţi la o parte de cei din noul val de suporteri. Acest nou val de suporteri vine din Moldova şi trăieşte în cartierele mărginaşe ale Clujului, cum sunt Iris, Groapa sau Mănăştur. Printre fanii vechi ai fotbalului clujean nu existau asemenea problem, nu exista rivalitate între fanii CFR şi U pe vremuri", spune Laszlo, fan CFR în vârstă de 38 de ani.

Florin Faje

Suporterii vechi ai U susţin în studiul realizat de Florin Faje că pe vremuri nu se înjura ca acum, fanii  nu erau vulgari şi se cântau cântece de încurajare a echipei  care acum sunt uitate.

Fan U: "Mâncăm din aceeaşi pâine!"

De asemenea, o altă observaţie a participanţilor la studiu este aceea că fanii din Groapă sunt mai agresivi, dar şi mai uniţi, ei sunt ca un sat la periferia oraşului. "Dacă mergem să susţinem echipa în alt oraş ţinem aproape unul de altul , mâncăm din aceaşi pâine, facem cheltuielile împreună, suntem ca o familie mare, iar dacă jandarmii iau pe vreunul dintre noi, atunci noi sărim în apărarea lui şi nu-l poate ridica poliţia dintre noi", spune Marcu, fan U în vârstă de 29 de ani. Din studiul lui Florin Faje reiese că fanii U sunt foarte mândri de ei înşişi, de faptul că mulţi dintre ei sunt studenţi la diverse facultăţi sau absolvenţi de studii superioare. De asemenea, momentele de glorie ale echipei sunt apreciate  mult de fanii U, dar ei au fost alături de fotbalişti şi în momentele grele, când echipa nu avea un loc bun pentru antrenamente sau nu avea fonduri suficiente.

Părerea fanilor CFR despre fanii U nu este însă una dintre cele mai bune. "Noi suntem un grup de fani moderaţi, iar cei de la U au un character pe care nu îl pot evalua. Şeful galeriei lor e un om care nu are idée despre valorile general umane, nu mai departe de săptămâna trecută, el a bătut un fan CFR şi în jurul lui s-au adunat o mulţime de alţi fani U să-l bată, sunt oameni care nu stiu ce înseamnă spirit de echipă", spune Marian, fan CFR în vârstă de 48 de ani. 

Fan CFR român către colegii maghiari din galerie: "Fă o subtitrare sau schimbă pe romanian chanel!"

În schimb, cei de la CFR sunt foarte mulţumiţi de galeria lor proprie. Cristian, unul din fanii CFR, stă chiar lângă stadion şi ţine la el acasă toate lucrurile de care au nevoie la meciuri, cum ar fi steagurile, fanioanele şi bannerele. Fanii CFR se întalnesc  la barul de lângă stadion pentru toate aceste detalii dinaintea meciurilor.

Ceea ce l-a intrigat cel mai mult pe cercetătorul Florin Faje a fost faptul că în galaria fanilor CFR, românii se înţeleg foarte bine cu maghiarii. "Eu sunt român şi sunt fan CFR. În autobuz colegii vorbesc maghiara aşa că le mai spun; Hei, fă o subtitrare sau schimbă pe romanian chanel şi ei râd şi încep să vorbească româneşte", spune Marius, fan CFR în vârstă de  31de ani. Una din concluziile studiului lui Florin Faje este aceea că instituirea unei legislaţii prea severe faţă de suporteri nu e de bun augur şi că de fapt atitudinea corectă a autorităţilor faţă de aceştia ar trebui să fie una de suport, încurajare şi înţelegere profundă a modului lor de manifestare. "De fapt nu trebuie să privim excepţiile ca pe ceva problematic. E normal ca suporterii să mai răbufnească din când în când, să-şi iasă din fire, dar în esenţă ei sunt oameni deosebiţi, ei sunt comunitatea pe care fotbaliştii contează atunci când sunt pe teren", a spus Florin Faje. În opinia sa, oamenii care iau deciziile în fotbalul românesc trebuie să aibă o mai mare consideraţie pentru suporteri.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite