Clujeanca Gabriela Mărginean: „M-am adaptat foarte bine la stilul european“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gabriela Mărginean, prima româncă draftată în WNBA, după o carieră de excepţie în colegiu, continuă să fie un star şi la revenirea în Europa. Ea evoluează acum la Panathinaikos Atena. Mărginean este cea mai bună marcatoare a echipei care se află pe locul patru în Grecia, la jumătatea sezonului şi luptă pentru un loc în playoff.

În general, baschetbaliştii care vin de peste Ocean se adaptează mai greu în Europa. După şase ani petrecuţi în Statele Unite, cum ai resimţit această revenire?

Spre surprinderea mea, am reuşit să mă acomodez destul de repede. Încă mai am probleme cu faulturile, care sunt fluierate ceva mai uşor aici, şi cu abaterile de paşi, cu care arbitrii nu sunt la fel de îngăduitori precum în State. Am fost nevoită să‑mi schimb un pic stilul. Aici nu se joacă aşa fizic, ceea ce îmi lipseşte, dar se joacă frumos, şi baschetul european are părţile lui unice, care nu se regăsesc în cel american.

Deşi ai avut oferte şi din campionate mai puternice, ai ales totuşi Grecia. Cum ţi se pare campionatul după o jumătate de sezon petrecută acolo?

Este o competiţie bună, din moment ce aproape fiecare echipă are două-trei jucătoare străine, majoritatea din Statele Unite. Pentru primul meu an în Europa este un campionat bun, care mă ajută să progresez, chiar dacă nu este la fel de puternic precum cel din Rusia sau Spania. Am un antrenor foarte bun, de la care învăţ în fiecare zi lucruri noi. Ştiu că mai am multe lucruri de învăţat şi mă simt norocoasă să am un asemenea antrenor.

Eşti în continuare, la fel ca şi la colegiul Drexel, liderul echipei. S-a schimbat ceva în jocul tău sau în atribuţiile tale faţă de perioada când jucai în campionatul universitar american?

Cred că joc puţin altfel, şi vor fi schimbări în continuare, pentru că este o perioadă în care învăţ mai multe despre baschetul profesionist. Pentru asta, evoluţia mea trebuie să corespundă nevoilor pe care le are echipa în anumite momente ale jocului. La Drexel eram un lider prin puterea exemplului, dar acum rolul s-a schimbat puţin şi aici mi se cere să fiu şi un lider vocal. Cu toate că am în echipă jucătoare mai în vârstă, se aşteaptă de la mine să fiu cea care vorbeşte pe teren şi care preia controlul atunci când este nevoie, de aceea am fost adusă aici. Este un lucru nou pentru mine, dar sunt dispusă să accept această provocare.

Care sunt obiectivele echipei în acest sezon, dar şi cele personale?

Obiectivul principal este să ne plasăm în primele patru locuri pentru a merge în playoff, iar dacă ajungem acolo vom încerca să câştigăm fiecare meci. Pentru mine este important să ajut echipa cât mai mult şi să-mi ating performanţele pe care mi le-am propus în ceea ce priveşte punctele, recuperările, pasele decisive sau intercepţiile.

Ai jucat doar câteva meciuri în WNBA. Care a fost principalul lucru care ţi-a rămas în minte din perioada petrecută la Minnesota Lynx?

WNBA a fost o experienţă extraordinară şi am învăţat foarte multe chiar dacă nu am reuşit să stau mai mult. Am văzut care sunt cerinţele şi lucrurile pe care trebuie să le faci pentru a ajunge acolo şi a juca la acel nivel. Este enorm de multă muncă iar dacă vrei să ai locul tău în echipă trebuie ca în fiecare zi să joci de nota 10, fără excepţie. Nu îţi poţi alege anumite zile în care să tragi din greu şi altele în care să te relaxezi pentru că ţi se cere să dai tot ce ai mai bun în fiecare zi şi pentru asta eşti plătit. 

Atmosferă incendiară la fiecare meci

Chiar dacă prezenţa la meciurile echipei feminine de baschet a celor de la Panathinaikos Atena nu este la fel de numeroasă precum la partidele băieţilor, atmosfera este comparabilă. "Este uimitor ce se întâmplă în sală. Suporterii vin la fiecare meci, cântă şi scandează tot timpul şi trăiesc partidele aşa cum nu am mai văzut. Uneori sunt de-a dreptul nebuni. Acum, de exemplu, au fost suspendaţi pentru cinci meciuri pentru că au aruncat cu paharele de plastic de cafea în teren şi cu artificii", povesteşte Mărginean. Baschetbalista nu a ratat acum două săptămâni clasicul meci dintre Panathinaikos şi Olympiacos, la masculin. "S-a jucat în arena olimpică, toate biletele fuseseră vândute, iar atmosfera este greu de descris în cuvinte", a spus Gabriela.

La vară, din nou pentru România

Gabriela Mărginean se va alătura echipei naţionale în luna mai pentru a începe pregătirea pentru turneul de recalificare la Campionatul European, la care participă 10 echipe. „Avem o echipă bună şi am demonstrat că putem juca de la egal la egal cu echipele bune din Europa. Cu toate că vara trecută nu am reuşit să câştigăm niciun meci, s-a văzut totuşi că avem potenţial. Avem o grupă grea, dar totul este posibil. Trebuie să credem în succesul nostru", a declarat Mărginean. România va juca în grupa B a recalificărilor, alături de Italia, care găzduieşte Turneul, Serbia, Belgia şi Germania. Câştigătoarea grupei va juca meciul decisiv pentru ultimul loc de la Europene, cu prima clasată din Grupa A, din care fac parte Ungaria, Bulgaria, Olanda, Finlanda şi Ucraina.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite