INTERVIU Gabi Boştină: „Naţionala e în reconstrucţie. Să nu o mai comparăm cu generaţia de aur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Boştină este unul dintre cei mai buni fotbalişti ai Universităţii
Gabriel Boştină este unul dintre cei mai buni fotbalişti ai Universităţii

Mijlocaşul Universităţii Cluj, Gabi Boştină, care a a cochetat în trecut cu echipa naţională, a făcut o scurtă radiografie a perioadei prin care trec „tricolorii“. într-un amplu interviu acordat site-ului oficial al clubului, acesta a vorbit despre timpul liber, echipa naţională şi echipa la care activează

- Sunteti pe locul 8 dupa 10 partide. Se putea si mai mult?

- Se putea si mai mult, dar se putea si mai putin.

 - Ce s-a intamplat la Craiova? Aţi intrat prea relaxati in teren? V-a surprins Universitatea cu ceva sau pur si simplu ati prins o zi slaba?

- Inceputul a fost slab si de la 0-2 in minutul 10 nu mai poti sa faci prea multe. Am incercat sa echilibram jocul si am mai primit inca un gol. Eu pun acel insucces pe seama ghinionului. Ei ne-au dominat, am primit prea usor si prea repede goluri.

 - La ce te astepti de la meciul cu Branestiul? Este un joc accesibil, asa cum se spune? 

- Dimpotriva! Una este sa te motivezi cu o echipa de primele locuri ca Steaua, Dinamo sau Vaslui si altceva este sa joci cu o echipa care are alt obiectiv, o echipa care se lupta sa evite retrogradarea. Va fi un joc pe viata si pe moarte pentru noi si pentru ei.

 - Antrenorul Marian Pana spunea ca sunteti capabili sa castigati toate jocurile de pe teren propriu pana la pauza de iarna. Esti de aceeasi parere?

- Da, putem invinge, cred si eu. Avem o echipa buna si jucam bine acasa, mai ales ca suntem sustinuti de suporteri. Au si eu un merit consistent in toate rezultatele noastre, in tot ce inseamna echipa, daruire, angajament in teren. Este altceva cand ii avem in spatele nostru, cand ii auzim cum canta si ne incurajeaza.

- Care adversar de pana acum te-a impresionat ce mai mult? 

- Otelul Galati si Universitatea Craiova. Am vazut un spirit de echipa extraordinar la ambele formatii.

 - Individual, nominalizeaza daca poti jucatorul cu care ai avut cel mai mult de furca.

 - Pe banda dreapta sunt jucatori buni in Romania. Au viteza, intra si centreaza puternic, sunt cativa. Nici cu Rapa si nici cu Torje nu a fost usor. 

- Sa trecem putin la echipa nationala a Romaniei. In trecut te-ai numarat si tu printre tricolori. Cum ti se pare actuala nationala?

- Mi se pare o echipa in formare, care doreste foarte mult sa se afirme. Este de inteles dintr-un punct de vedere ca nu prea sunt rezultate. Se face o comparatie cu generatia de aur, ceea ce este destul de greu. Toate echipele care au schimbat generatiile au probleme. Uitati-va la Franta, Angalia. 

 - Suntem pe 46 in lume. Asta este valoarea fotbalului romnesc? Chiar nu mai exista fotbalisti in Romania?

- Cu siguranta nu. Fotbalisti exista in Romania, dar nu exista rezultate si ma refer aici si la echipele de club care evolueaza in cupele europene. Romania are insa jucatori buni, talentati si isi va forma o echipa buna in viitor.

-   Pe cine ai mai vedea in lot si nu a fost convocat?

-  L-as vedea pe Mutu. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar Mutu nu are cum sa lipseasca de la nationala. 

Poate fi pusa la indoiala titulatura de “generatia de aur” acordata echipei Romaniei care a evoluat la turneul final din SUA?

- Toata lumea care foloseste numele acesta nu se gandeste neaparat la o medalie de aur sau la o cupa. Aceasta titulatura este rodul jocului pe care Romania il presta. Este vorba de momentul America, atunci cand ne-am calificat in acel sfert de finala si am etalat cel mai frumos fotbal. Romania juca frumos si chiar si Brazilia se temea de noi, din cate imi mai amintesc.

- Mergi pe principiul potrivit caruia in ziua de astazi o echipa trebuie sa mizeze in primul rand pe forta grupului si apoi pe valori individuale ?

- Eu as face un echilibru intre cele doua. Ai nevoie de un grup, dar intotdeauna vei avea nevoie si de valoarea unui jucator. Individualitatile nu trebuie sa lipseasca. Si revin din nou la Adi Mutu. Si nu inteleg de ce uneori se spune ca Mutu nu este un jucator de echipa. Nu sunt de acord cu asa ceva. El isi doreste foarte mult sa inscrie, asta vrea orice atacant din lumea asta, dar asta nu inseamna ca nu joaca pentru echipa.

- Care este modelul tau de fotbalist?

- Cand eram copil, il aveam ca idol pe Maradona si inca nu mi-a trecut. Apoi Zidane. Sunt doua genii ale fotbalului.

- Dar antrenor?

- Imi place Pep Guardiola pentru felul in care a adunat acea echipa in jurul sau si pentru stilul de joc pe care l-a implementat acolo. 

- Te gandesti sa urmezi o cariera de antrenor dupa ce iti vei agata ghetele in cui?

- Nu m-am gandit la asta. Mai am de jucat cinci-sase ani si apoi voi vedea. 

- Te-ai acomodat la Cluj? Iti place orasul? 

- Imi place mult. Ador arhitectura Clujului. Nu poate sa nu-mi placa aici.  

 - Ce face Gabi Bostina in timpul liber?

- Nu prea am timp liber. Cand am, mai ies la o cafea sau joc tenis de camp, dar destul de rar. Sunt pasionat de tenis si urmaresc si la televizor turneele importante, atunci cand am timp.

- Ai un film preferat?

 - Sunt devorator de filme si ar trebui sa notezi cateva pagini cu filmele care mi-au placut. Dar, ca sa fiu succinct, pot nominaliza “Tacerea mieilor”, “Pact cu Diavolul” si trilogia “Stapanul Inelelor.” 

- Muzica?

- Nu ma deranjeaza nimic. Totusi, am o simpatie aparte pentru Depeche Mode, si nu vad cum mi-ar putea trece.

 - Esti superstitios?

- Cateodata da. Desi nu vreau sa recunosc si nu imi place asta, sunt un tip supertitios uneori. Dar nu ma intreba ce superstitii am, nu le dezvalui!

- Cu ce echipa din strainatate ai simpatizat in copilarie?

- Intotdeauna am tinut cu Barcelona, indiferent de perioada. 

  “Deocamdata trebuie sa formam un grup unit si exista toate premisele. Ne intelegem bine, nu exista discutii, comentarii. Echipa este pe un drum bun si nu ar trebui sa ne abatem de la el. O participare in cupele europene inca de la finalul acestui sezon este foarte dificila, trebuie sa recunoastem. Pentru anul viitor se poate stabili o alta tinta, dar deocamdata avem obiectiv locurile 8-12 “

Sursă interviu: www.universitateacluj.ro

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite