Cluj: GALERIE FOTO O mie de kilometri cu bicicleta prin Burundi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clujeanul Ştefan Roman s-a întors pentru câteva zile în oraşul natal cu sute de fotografii din cea mai recentă excursie. Tânărul, care din luna martie lucrează pentru un proiect de ajutor de urgenţă în Congo, a vizitat pe două roţi, timp de 21 de zile, una dintre cele mai sărace ţări din lume - Burundi.

Pentru tânărul Ştefan Roman vacanţa care s-a terminat în urmă cu câteva săptămâni a însemnat peste o mie de kilometri făcuţi cu bicicleta prin Burundi, una dintre cele mai dens populate ţări din Africa Centrală.

Turul l-a făcut în ţara vecină cu Republica Democrată Congo, unde Ştefan lucrează de opt luni. Spune că i-a luat câteva zile să se obişnuiască ca tot la câteva zeci de secunde să salute pe cineva.

Primul alb pentru copiii din Burundi

Pentru a trăi cu adevărat experienţa rurală din ţara africană, clujeanul a evitat cele patru sau cinci oraşe care au curent electric şi a mers mai mult pe drumuri izolate. Spune că a fost impresionat de hărnicia burundezilor, care lucrau orice bucată de pământ. Pentru mulţi dintre copiii localnicilor, care nu au plecat niciodată din satul natal, Ştefan a fost primul alb pe care l-au văzut. Pentru majoritatea localnicilor, el a fost primul turist care a venit cu bicicleta să le vadă ţara.

Prietenul tuturor

Ieri seară, Ştefan Roman le-a prezentat o proiecţie a fotografiilor făcute în Burundi colegilor din Clubul de Cicloturism „Napoca”. Sala Europa a Casei de Cultură a Studenţilor, a fost, ieri, aproape plină, cei prezenţi ascultându-l pe Ştefan povestind despre cum nu a fost aproape niciodată singur în cele 21 de zile petrecute în Burundi.
„Permanent m-am simţit ca într-un mare sat. Tot la 30 de secunde salutam pe cineva. M-a surprins reacţia copiilor, care se ascundeau de «muzumbu»”, cum spune Ştefan că africanii îi numesc pe albi.

Copiii ieşeau doar după câteva minute, când vedeau că neobișnuitul turist nu este un pericol. Cortul și-l monta întotdeauna în zona unor locuințe, pentru ca rebelii sau tâlharii să-l evite. În fiecare dimineață, Ștefan spune că era trezit de „comitetul de primire”, copiii curioşi de musafirul lor.

Un misionar în Congo

La doar câţiva kilometri de Burundi, pe malul vestic al lacului Tanganyika, Ştefan locuieşte şi lucrează din luna martie a acestui an. Este angajat al GTZ (Agenţia Germană pentru Cooperare Tehnică), o instituţie germană de stat care desfăşoară un proiect de ajutor de urgenţă. Cel puţin până la sfârşitul anului 2010, Ştefan va încerca să implementeze mai multe proiecte de dezvoltare durabilă, dintre care cele mai importante aspecte sunt asigurarea de seminţe pentru securitatea alimentară, dar şi instruirea unor supraveghetori agricoli.

Istorie zbuciumată

Primii locuitori din zona Burundi au fost pigmeii. Aceştia au fost asimilaţi de către triburile Bantu. Burundi a existat ca teritoriu independent din secolul al XVI-lea. In 1903 a devenit colonie germană, trecută apoi sub administrare belgină după Primul Război Mondial. A făcut parte din teritoriul Ruanda- Urundi, adminsitrat de către belgieni cu mandat din parteaNaţiunilor Unite începând cu anul 1923. In 1993, în Burundi s-au organizat primele alegeri libere. A fost şi anul în care s-a declanşat un sângeros război civil interetnic în care, etnicii hutu şi tutsi. Au murit auntci sute de mii de persoane.

CITEŞTE AICI TOATE ŞTIRILE DIN CLUJ

   

image
image
image
image
image
image
image
image

Urmăreşte ştirile din Cluj pe Twitter ori prin RSS, contactează-ne prin Yahoo! Messenger sau e-mail, vizualizează pe YouTube producţiile video realizate de redactori. Fii mereu în legătură cu redacţia prin intermediul Facebook, Hi5 sau MySpace

Ţi-ai dori să îţi petreci concediul în Caraibe, cu 3.000 de euro în buzunar? Visul tău poate deveni acum realitate. Participă la concursul Miss Click 2009 şi ai şansa de a te distra pe cinste, alături de un prieten! Dă click pe imaginea de mai jos, spune-ne cum te cheamă şi lasă-ne un număr de telefon, iar fotografii noştri te vor contacta în cel mai scurt timp posibil. 

Garantat primeşti 100 de lei şi un photobook profesionist!

Citeşte aici regulamentul concursului

image
Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite