Funcţionar electronic care vizează carnetele şomerilor şi le caută un loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şomerii din Cluj îşi vor putea pune, peste două săptămâni, viza lunară cu ajutorul unui aparat numit „Funcţionarul electronic", care acum îi ajută să-şi caute un job.

Aparatul numit „Funcţionarul electronic", care este folosit la Cluj de mai mulţi ani, va avea, peste două săptămâni, o nouă funcţie: acesta va putea viza carnetele de şomaj. Acum, şomerii pot vedea pe acest aparat ce locuri de muncă sunt disponibile. Peste două săptămâni, aplicaţia îl va ajută pe şomer  să vadă ce opţiuni de formare profesională are, dar şi ce locuri de muncă sunt disponibile în funcţie de calificarea sa. Un număr de 15 astfel de aparate se află în judeţul Cluj, la sediul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Cluj, şi 10 la instituţia omoloagă din judeţul Alba.

O altă nouă „sarcină" de serviciu a acestui aparat se referă la agenţii economici: ei îşi vor putea pune direct în sistem ofertele de joburi. Aceste aplicaţii vor fi puse în practică, în premieră, în judeţele Cluj şi Alba, datorită unui proiect câştigat de AJOFM Cluj, derulat în parteneriat cu AJOFM Alba, pe perioada august 2010 - august 2013. Proiectul are o valoare de 3,4 milioane de euro. Noile funcţii ale aparatului vor fi disponibile publicului din 15 februarie 2012. Un astfel de aparat costă 3.000 de euro. Acesta este, de fapt, un monitor, pe care sunt instalate mai multe aplicaţii.

„Ideea e una mai veche. «Funcţionarul electronic» a fost introdus în 2005 şi prelua declaraţii nominale de la agenţii economici. Văzând că face faţă am zis să-i dăm noi sarcini. Cele 25 de aparate acoperă, prin economiile pe care le fac, contribuţia statului la acest proiect", afirmă directorul AJOFM Cluj, Daniel Don.

Cum funcţionează

Până pe 15 februarie vor fi alipite aparatelor sisteme de amprentare. Expertul IT de la AJOFM Cluj, Vasile Apătean, spune că şomerul trebuie, mai întâi, să-şi dea acordul în scris. Apoi, el îşi va pune un deget pe sistemul de amprentare ce va fi ataşat în dreapta monitorului, iar informaţia pe care aparatul o primeşte va fi transformată într-un cod în aşa fel încât data viitoare când acelaşi şomer îşi va viza carnetul, va fi identificat. În stânga monitorului va apărea o casetă pe care scrie „viză electronică". Şomerul va apăsa pe acel buton, se va autentifica şi îşi va vedea numele, CNP-ul, activitatea sa profesională şi ce calificări are. El îşi poate, de asemenea, vedea plăţile ce au fost efectuate până atunci.

„Şomerul poate să-şi treacă adresa de mail şi un alt număr de telefon mobil dacă pleacă cumva într-o zonă unde nu are semnal şi vrea să fie la curent cu ultimele noutăţi. Tot la secţiunea «viză electronică», şomerul poate vedea şi ce cursuri sunt disponibile pentru o nouă calificare profesională, se şi poate înscrie electronic la curs. Prin noua aplicaţie, şomerul va beneficia şi de servicii de mediere, adică va vedea dacă experienţa sa profesională se potriveşte cu ofertele existente", explică Ovidiu Tiptiş, consilier superior în cadrul AJOFM Cluj.

Părerea şomerilor


Şomerii clujeni nu resping acest sistem. Ei spun că, încă de la început, „Funcţionarul electronic" a fost o ideea practică pentru că i-a scutit de stat la coadă. „E prima dată când îmi caut un job cu acest aparat. Mi se pare foarte practic şi eficient. Îmi caut un post de şofer, agent de vânzări sau de director. De cinci luni îmi caut de muncă. Aici, în ţară, e cam slabă oferta de joburi. Cred că voi pleca în afară", afirmă Călin Toma, 23 de ani, şomer, din Cluj.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite