Funcţionarii publici şi-au recâştigat sporurile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape 90.000 de membri ai Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie au obţinut în instanţă sporurile de dispozitiv şi de stabilitate.

Curtea de Apel din Cluj a anulat, vineri, ordinul ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), care a eliminat, la începutul anului, sporurile  de dispozitiv şi de stabilitate ale angajaţilor din administraţia publică locală. Sentinţa este executorie, adică va fi pusă imediat în aplicare, dar nu irevocabilă, ea putând fi atacată cu recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ).

Ordinul 32 din 11 ianuarie 2010 al MMFPS, semnat de miniştrii Mihai Şeitan şi Sebastian Vlădescu, prevedea reîncadrarea personalului din administraţia publică locală, fără sporurile de dispozitiv şi stabilitate, prevăzute de Legea 330/2009 a salrizării unitare. De acţiune urma să se ocupe direcţiile teritoriale ale MMFPS.

Până la 45% din salariu

După cum ne-a declarat Valer Suciu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie, este vorba de sporuri totale care pot ajunge până la 45 la sută din salariu, în funcţie de vechimea angajaţilor.
Suciu ne-a declarat că, în ciuda faptului că decizia instanţei poate fi atacată cu recurs, întrucât este executorie, va recurge la aplicarea ei, cu executorul judecătoresc. „Vom cere repunerea membrilor federaţiei la situaţia în care se aflau în decembrie 2009 şi restituirea tuturor sporurilor retroactiv”, ne-a spus Suciu. Este vorba de aproape 90.000 de angajaţi din toate primăriile şi consiliile judeţene din ţară. Aceştia vor primi retroactiv sporurile respective pe o perioadă de cinci luni. Suma totală este estimată la circa un 100.000.000 de lei. 

„Revenirea la vechile sporuri va afecta şi calculul reducerilor de 25 la sută, dispuse de guvern pentru ieşirea din criza economică“, a mai spus Suciu. Liderul sindical a mai declarat că, în această săptămână, se va adresa unui executor judecătoresc pentru punerea în aplicare a sentinţei, respectiv pentru executarea conturilor Ministerului de Finanţe, pentru recuperarea sumelor tăiate în baza Ordinului 32.

Banii, primiţi după 2012

Cu toate acestea, niciunul dintre aceşti bugetari nu-şi va primi curând banii câştigaţi în instanţă. Potrivit Ordonanţei de urgenţă 45/2010, publicată joia trecută, în Monitorul Oficial, sumele datorate de stat bugetarilor, pentru care există deja titluri executorii obţinute în instanţă, vor fi virate abia începand din 2012, eşalonat, până în 2014.

Debandadă generală

În ţară, mai multe instituţii publice au refuzat să treacă la aplicarea Ordinului 32 din ianuarie, încasând, în continuare, sporurile şi intrând astfel în atenţia Curţii de Conturi. Acesta este cazul a 82 de instituţii publice din Satu Mare, de exemplu. @La Cluj, un număr de cinci consilii locale au refuzat să treacă la noua grilă@, ne-a declarat Ana Barbu, director coordonator în cadrul Agenţiei de Prestaţii Sociale Cluj. Alte unităţi administrative, inclusiv Consiliul Judeţean Cluj, au recurs la diverse artificii de recuperare a pierderilor, incluzând sporurile în salariul de bază.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite