Funar: „Paradoxal, un militant pentru Ungaria Mare va fi îngropat în pământul nostru sfânt!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vestea că osemintele scriitorului secui Nyiro Jozsef, militant fervent pentru refacerea Ungariei Mari, vor fi aduse și îngropate în România au stârnit indignarea președintelui PRM Cluj, Gheorghe Funar.

„Se știe că, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, amiralul fără flotă, evreul Horthy Miklos, a trimis din Ardeal peste 150.000 de evrei la exterminare în lagărele din Germania. Apoi, Horthy Miklos nu a mai fost de găsit. A murit la 92 de ani, în Portugalia. Oasele i-au fost aduse în Ungaria în urmă cu câțiva ani și au fost organizate funeralii naționale. Acum, în mod paradoxal, osemintele unui alt militant pentru Ungaria Mare, Nyiro Jozsef, care a murit în Spania și ale cărui rămășițe au fost aduse recent în Ungaria, sunt din nou expatriate. Ungaria îi refuză oasele și niște unguri, cetățeni români, s-au găsit să facă o faptă bună și să le îngroape în sfântul și primitorul pământ românesc", a comentat Gheorghe Funar, pentru „Adevărul", evenimentele care vor avea loc, la Odorheiu Secuiesc, în data de 27 mai.

Înhumare, de Rusaliile Catolice

Rămăşiţele pământeşti ale scriitorului maghiar originar din Secuime Nyiro Jozsef vor fi aduse în România cu prilejul Hramului Rusaliilor Catolice şi vor fi înhumate, în 27 mai, în cimitirul romano-catolic din Odorheiul Secuiesc. Osemintele au fost exhumate, în aprilie anul acesta, și aduse din Spania în Ungaria, la Budapesta, de unde vor fi transportate cu trenul la Odorheiu Secuiesc.

Nyiro Jozsef (1889 - 1953) a fost un cunoscut scriitor, preot romano-catolic şi jurnalist care s-a născut în zona Harghitei, a studiat la Alba Iulia şi la Viena şi a trăit aproape două decenii la Cluj. În 1941, a ajuns membru al Parlamentului din Budapesta, moment în care s-a mutat în Ungaria. În anul 1950 s-a stabilit la Madrid, în Spania, unde s-a stins din viaţă trei ani mai târziu.

Purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar, filiala Odorheiu Secuiesc, Molnar Miklos, a negat existenţa oricărei legături dintre Nyiro Jozsef şi Partidul „Crucea cu Săgeţi". „Puţini cunosc, de fapt, adevărul. Nyiro era un antibolşevic convins şi a fost hărţuit de comunişti. Nu a fost membru al Partidului «Crucea cu Săgeţi» şi nu a fost declarat niciodată criminal de război", a explicat Molnar.

Molnar Miklos a confirmat însă faptul că Nyiro Jozsef a militat pentru refacerea Ungariei Mari. „Asta este însă ceva normal. Şi eu gândesc la fel, şi eu îmi doresc refacerea Ungariei Mari  şi îmi asum acest lucru", a punctat purtătorul de cuvânt al Partidului Civic Maghiar, filiala Odorheiu Secuiesc.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite