Frumoşii nebuni ai fotbalului clujean

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mii de fotbalişti de ocazie bat mingea cât e ziua de lungă pe terenurile sintetice din Cluj-Napoca. Campionatele „Fair-Play“, „Madisz“ şi „Minisoccer League“ au devenit un adevărat fenomen social la Cluj. În oraşul de sub Feleac există câteva mii de practicanţi în cadru organizat ai sportului-rege.

Fotbalul a fost şi va rămâne principala activitate a tinerilor care îşi doresc să păşească pe urmele lui Messi sau Cristiano Ronaldo, dar şi a celor care au trecut de această fază, însă sportul le-a rămas în sânge.

Clujenii nu puteau să facă excepţie de la această regulă şi nu se mulţumesc doar să privească un fotbal de nivel înalt, practicat de cele două echipe ale oraşului. La nivel de amatori, mii de clujeni joacă fotbal în cadru organizat, pe terenurile sintetice din oraş. În acest moment, numărul celor care fac parte dintr-o echipă şi se luptă pentru un premiu, chiar minuscul, de câteva zeci de lei, a ajuns la aproape 3000.

„Fair-play“, cel mai important campionat

În urmă cu 15 ani, la Cluj s-a înfiinţat „Madisz“, un campionat care îşi propunea să le satisfacă tinerilor pasiunea pentru fotbal, într-un cadru organizat. 64 de echipe, formate din copii, tineri sau persoane ajunse la vârsta a treia, au luat startul într-o competiţie care a deschis un drum pentru mulţi clujeni dornici să facă mişcare. Echipe de cartier sau formate doar din „selecţionata”  unui bloc, din prieteni, vecini sau cunoscuţi au început să se dueleze între ele, iar fenomenul s-a răspândit ulterior. Odată cu apariţia a tot mai multor terenuri sintetice, organizarea meciurilor a devenit mai facilă şi astfel s-au format mai multe echipe, compuse din şase jucători plus portar şi bineînţeles rezerve.
Romulus Buta este unul dintre principalii artizani ai acestei mişcări. „În 1998 ne-am desprins din «Madisz», din cauza unor mici disensiuni. Pe vremea aceea, erau 64 de echipe, iar noi am plecat în masă şi acolo au mai rămas doar două serii. Atunci am făcut un campionat din 80 de echipe, dintre care 30 erau formate din membri ai instituţiilor. Încet, acestea s-au destrămat şi am hotărât că orice echipă se poate înscrie, indiferent de componenţa ei“, spune acesta.

Acum, în campionatul „Fair-Play“ există opt serii valorice, a câte 20 de echipe. Formaţii precum Juve Magica, Body Flex, Iris Eagles, Valencia sau Benfica, se duelează într-un campionat extrem de dur, a cărui miză este evoluţia în Divizia A, pentru a da piept cu Mondial, Hipocrate, McDonald’s sau Juventus, campioana ultimului sezon.

Organizare ca la carte

Regulamentul de participare este extrem de simplu. Fiecare formaţie trebuie să plătească o taxă de 60 de lei, sumă care acoperă costurile pentru închirierea terenului sintetic şi baremul de arbitraj. Într-un sezon, fiecare echipă dispută 38 de meciuri, în sistem tur-retur, iar la final primele trei promovează în următoarea divizie. Apoi, au prilejul de a se lupta pentru titlul de campioană, în Divizia A. Există chiar o literă în regulament, care spune că primele două clasate pot promova două divizii, dacă se simt pregătite pentru un nivel mai bun. Vârsta jucătorilor nu contează, fiind legitimaţi amatori care ajung să depăşească chiar 60 de ani.

„Noi suntem nebuni după fotbal”

Al campionat similar, „Minisoccer League“, este compus din seriile A1 şi B2, care au în componenţă 18, respectiv 16 echipe. Cum în fiecare formaţie există 12-14 jucători legitimaţi, numărul total al jucătorilor din acest campionat este de aproximativ 450.
Campionatul „Madisz“ numără în jur de 300 de jucători, iar cu cei aproximativ 2.000 din „Fair-Play“, numărul total al celor care joacă fotbal în oraşul de pe Someş ajunge la aproape 3000. „Acesta campionate reprezintă ceva extraordinar. Noi suntem nebuni după fotbal, în fiecare zi am juca cel puţin un meci, iar pentru asta ne-am organizat excelent, în astfel de campionate. Indiferent de vârstă, oricine are ocazia de a face mişcare şi cele mai bune echipe, de ce nu, să câştige chiar un ban. Nu acesta este motivul pentru care jucăm, ci pasiunea de-o viaţă pentru sport“, spune Horaţiu Cerozan, unul dintre fotbaliştii amatori din Cluj.

Terenuri proprii pentru „Fair Play”

Romulus Buta, coordonatorul „Fair-Play“, lucrează în această perioadă la amenajarea a două terenuri sintetice, în baza sportivă „CMC“, pe care cele 160 de echipe îşi vor desfăşura meciurile, începând cu sezonul 2010-2011, care va debuta la toamnă şi astfel nu vor mai fi nevoite să închirieze terenuri la „Farmec“ sau „Sun“, ca şi până acum.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite