Frigăruia bloggerilor îi trimite pe copiii dependenţi de dializă la mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unul dintre evenimentele stradale cele mai aşteptate din cadrul primei ediţii a festivalului „Zi-le de Cluj" este frigăruia - record de 100 de metri lungime pe care bloggerii clujeni, coordonaţi de Adrian Hădean, o vor realiza şi găti sâmbătă, 28 mai, pe strada Mihail Kogălniceanu, începând cu ora 17.00.

Iniţiatorul îndrăzneţului proiect, Adrian Hădean, a decis ca, la final, frigăruia să fie oferită clujenilor participaţi contra unei donaţii modice, care să constituie un fond pe care bloggerii îl oferă tinerilor cu insuficienţă renală cronică din cadrul Asociaţiei pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta". „Această boală cumplită nu iartă şi, din păcate, mulţi dintre copiii care suferă de insuficienţă renală cronică se îndreaptă spre un destin nemilos, care nu le permite să ajungă la vârsta maturităţii. A merge la mare este pentru aceşti tineri un vis, iar condiţiile speciale pe care le impune necesitatea de a face zilnic dializă transformă un lucru banal pentru mulţi dintre noi, o vacanţă, într-un vis greu de îndeplinit pentru aceşti suferinzi. Vom oferi fiecare porţie din cea mai lungă frigăruie din lume, frigăruia bloggerilor, contra unei donaţii de 5 lei, care va fi depusă într-o urnă special amenajată. Cu  banii obţinuţi vom putea să împlinim acest vis al tinerilor cu insuficienţă renală cronică", a declarat  bloggerul culinar Adrian Hădean.


image

Tabăra de vară este organizată în fiecare an cu eforturi imense de către singura asociaţie clujeană care are ca obiect de activitate ajutorarea acestor tineri, ai căror rinichi nu funcţionează, iar viaţa lor nu poate fi despărţită de aparatele de dializă, Asociaţia pentru Solidaritate şi Empatie „Claudia Safta".

„Tinerii aşteaptă un an întreg acest eveniment special pentru ei, o mică vacanţă la Marea Neagră, pentru mulţi, din păcate, poate ultima",  a explicat preşedintele asociaţiei, Emanuel Ungureanu, care îşi ghidează activitatea şi viaţa personală în jurul ideii că, pentru aceşti copii, „viitorul înseamnă azi". „Gestul bloggerilor clujeni este unul remarcabil, şi este totodată pentru prima dată când o comunitate atât de diversă se alătură cu atât de mult entuziasm asociaţiei noastre în dorinţa de a aduce bucurie, speranţă şi un pic de sare lângă gustul amar continuu pe care îl simt zilnic aceşti copii", a mai spus Ungureanu.


image

Grupul membrilor asociaţiei este format din 35 de tineri cu vârste cuprinse între şapte şi 25 de ani, care fac dializă de trei ori pe săptămână. În timpul vacanţei la mare, aparatul de care depinde viaţa lor va trebui să fie în imediata proximitate, motiv pentru care costurile unui astfel de proiect se ridică la circa 50.000 de lei, în care se include zborul cu avionul - pentru că nu rezistă la transportul rutier pe distanţe mari, cazarea şi tratamentele. 

Adrian Hădean a explicat că ingredientele folosite pentru frigăruie au fost alese cu grijă, pe criterii de calitate, pentru că proiectul respectă principiile unei alimentaţii de calitate - pe care le promovează atât în campaniile şi proiectele pe care le derulează, cât şi în reţetele oferite zilnic pe blogg-ul său culinar, www.adihadean.ro.

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite